Prefectul Capitalei, Alin Stoica, afirmă că vor fi luate la nivelul Bucureștiului și alte măsuri restrictive, în cazul în care autoritățile sanitare vor semnala că este necesar.

UPDATE

Instituția Prefectului din Municipiului București a prelungit duminică restricțiile din Capitală.

+++

"Suntem într-o situație destul de delicată. Suntem înconjurați de carantină, în județul Ilfov majoritatea localităților au intrat acolo. Județul Ilfov a cerut sprijinul Poliție Capitalei pentru organizare filtrelor între Ilfov și București. Este o activitatea destul de intensă și necesită forțe multe. Vom monitoriza și indicele de infectare. Știți foarte bine că deja este presiune foarte mare pe sistemul sanitar. S-au suplimentat paturile la ATI, însă este în continuare aflux mare de pacienți și dacă va fi cazul, noi suntem în constantă legătură cu autoritățile sanitare și dacă ne vor semnala că trebuie să introducem și alte măsuri, sigur că o vom face. (...) Nu avem acum alte măsuri de luat în calcul, dar în măsura în care ni se vor indica aceste măsuri ca fiind utile pentru menținerea sub control a situației, atunci le vom lua, dar așteptăm autoritățile sanitare să o facă", a declarat, duminică, prefectul Capitalei, citat de Agerpres.

În ceea ce privește măsurile pe care le ia în calcul dacă rata de infectare la nivelului Bucureștiului depășește 6 cazuri la mia de locuitori, Stoica a spus că prima măsură, potrivit ordinului comun am miniștrilor Educației și Sănătății, ar fi aceea de a nu se mai face cursuri față în față, acestea trecând în online.

"Prima măsură pe ordinul comun al ministerului Educației și Sănătății este că nu se vor mai face cursuri cu copiii, dar, cum am văzut și în alte localități, în momentul în care se trece de, regula este că autoritățile sanitare propun măsura carantinării", a precizat prefectul.

Întrebat dacă se ia în calcul revenirea la declarații pe proprie răspundere în weekend sau închiderea circulației mai devreme de ora 22,00 în cazul în care situația se va agrava, el a răspuns: "V-am spus, aceste măsuri sunt gândite la nivelul specialiștilor. Dacă ei ne recomandă sigur că vom lua măsuri, bineînțeles".

În opinia sa, nu ar fi posibilă carantinarea pe sectoare."Nu cred că este o măsură eficientă. Vă dați seama că un oraș nu poți să-l carantinezi pe bucățele, ca și când am încerca să carantinăm zona aceasta de aici. Sunt o grămadă de artere. Ar fi imposibil să facă asta. Nu cred că se poate", a argumentat Alin Stoica.

Potrivit acestuia, acțiunile de control sunt organizate în comun de Poliție, Jandarmerie, DSP, ITM și vizează în primul rând zonele aglomerate și "în primul rând conformare populației".

"S-a constatat că în zonele în care populație se conformează voluntar acestor măsuri, situația este ținută în general sub control. Nu sunt neapărat amenzile cele care ne interesează, ci mai degrabă conștientizarea populației că trebuie să respectăm măsurile", a mai spus prefectul.