Prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, a fost audiată marți în Comisia pentru apărare din Senat, după ce membrii PSD-ALDE au blocat de trei ori audierea acesteia. Prefectul a solicitat parlamentarilor să modifice legislația adunărilor publice.

„Fac aceste precizări pentru că s-a produs o confuzie în spațiul public. Eu nu am semnat un ordin de evacuare a Pieței Victoriei, eu am semnat o aprobare în baza ordinului Jandarmeriei de evacuare”, a spus prefectul Speranța Cliseru, audiată în Comisia pentru apărare din Senat.

"De un an și jumătate sunt fel de fel de manifestații în Piața Victoriei care sunt numai anunțate, nu și autorizate. (...) Dacă tot mă aflu în fața voastră, v-aș ruga să aduceți la zi legea adunărilor publice, pentru că ea este din 1991. A fost o lege făcută în grabă pentru a crea cetățenilor un cadru legal să se manifeste după atâția ani de opresiune și nu mai corespunde cu ceea ce se întâmplă astăzi. Ar fi foarte bine să fie lămuritoare, pentru că o simplă notificare către primar nu poate să țină loc de aprobare a unei adunări publice.

Și ministrul de Interne, Carmen Dan, consideră necesară modificarea legislației privind adunările publice: ”Eu cred că este necesar să se intervină legislativ să aducem în actualitate o lege din 1991 (legea privind adunările publice - n.r.), și îmi asum acest demers. Sper ca în Parlament să dezbatem împreună și trebuie să aruncăm un ochi pe legislație așa încât orice misiune a structurilor statului să nu mai poată fi pusă sub semnul întrebării".

De asemenea, când senatorul USR George Dircă a întrebat-o pe Speranța Cliseru care este, de fapt, ora exactă la care a semnat ordinul de intervenție, membrii PSD au spus că întrebarea este una care se pune în cazul unui anchete, iar ședința Comisiei nu are rol de a ancheta.

La ieșirea din sală, prefectul Capitalei le-a spus jurnaliștilor că primește telefoane de amenințare noaptea, afirmând că nu se simte amenințată pentru ceea ce a făcut cu privire la data de 10 august, și nici nu se teme că își va pierde funcția.