Prefectul județului Harghita, Jean-Adrian Andrei, a declarat, joi, că în Harghita și Covasna comunitatea românească și-a pierdut puterea de a influența deciziile majore, iar statul asistă "neputincios" la discriminarea românilor.

Jean-Adrian Andrei consideră că ”marele risc" la care este expusă comunitatea românească din județele în care etnicii maghiari sunt majoritari numeric nu este "neapărat" acela al scăderii demografice - proces întâlnit, de altfel, la nivel național - ci sentimentele de neputință, "de teamă și părăsire", generate, între altele, de lipsa sprijinului societății și al statului.

"Comunitatea românească pierde puterea de a-și promova la nivel local interesele și de a influența deciziile majore referitoare la ea, căci gradul său de reprezentativitate nu îi permite acest lucru. Românii, lipsiți de suportul general al societății și al statului, constată de multe ori că nu se mai regăsesc în proiecția de viitor a zonei, că s-au întors la situația de tolerați, că greșesc când își concep viitorul aici", a declarat prefectul Harghitei, citat de MEDIAFAX.

Potrivit acestuia, interesele comunității românești se regăsesc "accidental" în prioritățile autorităților locale și numai atunci când sunt "impuse de constrângeri extralocale".

"Sentimentul neputinței, corelat cu acela de teamă și părăsire, sunt elementele fundamentale care definesc astăzi mentalul comunității românești", a afirmat Jean-Adrian Andrei, conform căruia la realizarea acestei situații au concurat "lipsa de viziune și consecvență" în activitatea comunității locale românești și "slăbirea treptată a autorității statului român" în zonă, din motive politice și din cauza UDMR.

Jean-Adrian Andrei a spus că, din cauza strategiei greșite aplicate din 1990 încoace, statul asistă "neputincios" la discriminarea unei părți a națiunii române, într-o zonă aflată sub autoritatea sa, "printr-un cadru instituțional creat de el".

Totodată, prefectul a prezentat o evoluție a situației demografice a populației românești din Harghita, potrivit căreia la recensământul din 1992 numărul acesteia era de 48.948 de persoane, în 2002 a scăzut la 45.870 de persoane, în 2011 erau cu 14,55 la sută mai puțini români în Harghita și prognozele arată că 2021 se va ajunge la 28.926 de români, cu 40,9 la sută mai puțini decât în 1992.

A XIII-a ediție a Universității de Vară "România și românii de la frontiera Uniunii Europene și NATO" a început luni, la Complexul Sportiv Național Izvoru Mureșului.