Prim-ministrul Nicolae Ciucă a cerut simplificarea procedurilor, reducerea birocrației și cursuri de pregătire a angajaților implicați într-o discuție pe tema absorbției fondurilor europene.

„Nu voi accepta să nu absorbim acești bani. Vom analiza săptămânal evoluția, în ședință de Guvern. Fiecare ministru va prezenta stadiul îndeplinirii obiectivelor de absorbție și va participa la toate întâlnirile cu oficialii europeni”, a declarat premierul, conform unui comunicat transmis de Guvern.

Principalele teme abordate în cadrul întâlnirii au fost stadiul implementării Cadrului Financiar Multianual 2014-2020, stadiul pregătirii perioadei de programare 2021-2027 și Programul Național de Redresare și Reziliență. La reuniune au participat ministrul investițiilor și proiectelor europene, Dan Vîlceanu, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Cseke Attila, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Chesnoiu, secretari de stat și directori generali/reprezentanți ai Autorităților de management.

„Premierul a subliniat nevoia de a lua toate măsurile necesare pentru a absorbi cele peste 80 de miliarde de euro pe care România le are la dispoziție din cele trei resurse europene. Prioritare în acest sens vor fi punerea în stare de operativitate a Autorităților de management și activarea responsabililor de reforme din structurile guvernamentale și a mecanismelor de lucru”, se arată în comunicatul guvernului.

Nicolae Ciucă a cerut un set de propuneri pentru sprijinirea beneficiarilor și „recuperarea” ritmului de absorbție din fondurile rămase din Cadrul Financiar Multianual 2014 - 2020, precum și simplificarea procedurilor și reducerea birocrației, alături de preluarea modelelor de succes din alte state europene.

„A fost subliniată, totodată, importanța proiectelor cu fonduri europene pentru dezvoltarea economiei României și nevoia ca beneficiarii să fie consultați, pentru a putea găsi cele mai potrivite proceduri de lucru. Un rol esențial în optimizarea mecanismelor de absorbție îl va avea personalul calificat, în acest sens, premierul solicitând demararea unor cursuri de pregătire a angajaților implicați în gestionarea banilor europeni”, a mai transmis Executivul.