Premierul Marcel Ciolacu a participat luni, la Varna, la Reuniunea trilaterală România - Bulgaria - Grecia, împreună cu o delegație guvernamentală.

Într-un mesaj postat pe Facebook, Ciolacu a transmis că la trilaterala România-Bulgaria-Grecia s-a relansat dialogul dintre cele trei state în jurul unor proiecte concrete de interconectare în transporturi, energie, comerț sau securitate.

"În prezența reprezentanților Comisiei Europene, a prim-ministrului grec, Kyriakos Mitsotakis, și cel al Bulgariei, Nikolai Denkov, am reiterat ambiția României de a deveni rapid stat membru al spațiului #Schengen și de a deveni un actor economic influent în regiune.
Cu această ocazie, toate cele trei state am agreat să implementăm un #plan de acțiune comun pentru a avea evoluții semnificative în cooperarea trilaterală", a transmis acesta.

El a adăugat că România poate, în parteneriat cu Bulgaria și Grecia, să aibă o influență mai mare în Uniunea Europeană, promovând rolul său central în reconstrucția Ucrainei și dorința de a vedea Republica Moldova și statele din Balcanii de Vest cât mai rapid în Uniunea Europeană.

+++

În marja acestei reuniuni, prim-ministrul va avea o întrevedere în format trilateral cu omologii săi din Bulgaria, Nikolai Denkov, și din Grecia, Kyriakos Mitsotakis, precum și întâlniri în format bilateral cu prim-miniștrii celor două țări.

La rândul lor, membrii delegației guvernamentale române vor participa la întâlnirile de lucru pe teme de securitate regională, cooperarea în domeniul energiei și al transportului, programate în cadrul evenimentului de la Varna.

”Acest format trilateral reprezintă un factor de consolidare a cooperării între țările noastre și în regiune în domenii de importanță strategică nu doar pentru noi, ci pentru întreaga Europă, mai ales în acest context complicat pe care îl generează războiul declanșat de Rusia asupra Ucrainei. Întâlnirile pe care le voi avea la Varna vor fi o continuare a discuțiilor pe care le-am avut deja cu omologii mei din Bulgaria și din Grecia și sunt convins că soluțiile pe care le putem găsi împreună în direcția obiectivelor regionale deschid perspective de integrare și pentru proiecte de interes pentru România”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.