Premierul Viorica Dăncilă a anunțat luni dimineață, înainte de ședința de Guvern, că Executivul va adopta OUG pentru modificarea celor trei legi ale justiției.

"Această soluție a fost discutată în cadrul întâlnirii ministrului justiției cu reprezentanții Comisiei de la Veneția, cât și în întrevederea avută cu prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans. După cum știți, cele trei legi ale justiției au fost modificate de Parlament, iar aceste modificări au fost validate de CCR și asigură o mai bună funcționare a sistemului de justiție în interesul cetățenilor. Ceea ce adoptăm astăzi în Guvern reprezintă o amornizare a prevederilor legilor, astfel încât să răspundă cât mai bine situațiilor întâlnite în practică, pentru buna desfășurare a actului de justiție", a anunțat Viorica Dăncilă.

Ea a mai spus că abuzurile și imixtiunile din justiție nu sunt și nici nu vor fi tolerate.

"Justiția din România trebuie să fie garanția respectării și apărării drepturilor și libertăților fundamentale ale românilor, iar abuzurile și imixtiunile în înfăptuirea actului de justiție nu sunt și nu vor fi tolerate", a mai adăugat ea.

De menționat faptul că proiectul OUG nu s-a aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern.

Vineri, în ultima zi în care președintele putea promulga legea 303/2004 privind statutul magistraților, acesta a semnat decretul, astfel că legea care intră în vigoare îi reduce șefului statului puterea în ceea ce privește numirea șefilor de Parchete. 

La începutul lunii, Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat că va include unele recomandări ale Comisiei de la Veneția privind modificarea legilor justiției într-o Ordonanță de urgență ce ar putea fi emisă de Guvern în perioada următoare.

De asemenea, în luna iulie, Comisia de la Veneția a emis o opinie preliminară legată de modificările controversate la legile Justiției. Experții cer, printre altele, echilibrarea influenței ministrului Justiției în procesul de numire a șefilor de parchete.