Vizită istorică a unui premier japonez în România. Premierul Shinzo Abe se află într-un turneu diplomatic și caută sprijin pentru politica Japoniei față de Coreea de Nord.

UPDATE Potrivit programului publicat pe site-ul Guvernului, vizita premierului japonez la Palatul Victoria a fost anulată. De la ora 13:15, viceprim-ministrul Paul Stănescu va primi delegaţia oficială şi economică din Japonia, condusă de Kotaro Nogami, director adjunct al cabinetului prim-ministrului Japoniei, cu însărcinări speciale în domeniul economic.

Preşedintele Klaus Iohannis îl va primi, marţi, pe prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, în cadrul vizitei oficiale pe care demnitarul nipon o întreprinde la Bucureşti.

Este prima vizită în România a unui premier al Japoniei şi are loc în contextul celebrării a cinci ani de la convenirea, în 2013, a Parteneriatului Reînnoit dintre România şi Japonia, relatează Agerpres.

Iohannis și Abe vor avea convorbiri în format restrâns, convorbiri în plenul delegaţiilor, declaraţii de presă şi un dineu oficial pe care preşedintele Klaus Iohannis îl va oferi în onoarea prim-ministrului Shinzo Abe, a anunţat Administraţia Prezidenţială printr-un comunicat de presă.

Președintele României și premierul japonez vor discuta și despre „stadiul şi perspectivele de consolidare a relaţiilor foarte bune de Parteneriat Reînnoit dintre România şi Japonia, la nivel politic, economic, cultural, al securităţii şi al relaţiilor interumane”, a precizat sursa citată.

Premierul Shinzo Abe întreprinde un turneu diplomatic în Europa Centrală şi de Est, care cuprinde Estonia, Letonia, Lituania, Bulgaria, Serbia şi România, în contextul în care Japonia încearcă să obţină sprijin pentru politica sa fermă faţă de Coreea de Nord.

„Vreau să confirm cooperarea noastră în dosarul nord-coreean şi alte chestiuni urgente cu care se confruntă comunitatea internaţională”, a declarat Shinzo Abe.

El va fi însoţit de reprezentanţii a peste 30 de companii japoneze. „Europa de Sud-Est oferă o mână de lucru înalt calificată”, a precizat Abe, cu referire la Bulgaria, România şi Serbia.

Japonia încearcă să-şi consolideze prezenţa în această regiune unde China dezvoltă rapid legături.