Vizită istorică a unui premier japonez în România. Premierul Shinzo Abe se află într-un turneu diplomatic și caută sprijin pentru politica Japoniei față de Coreea de Nord.

UPDATE Potrivit programului publicat pe site-ul Guvernului, vizita premierului japonez la Palatul Victoria a fost anulată. De la ora 13:15, viceprim-ministrul Paul Stănescu va primi delegația oficială și economică din Japonia, condusă de Kotaro Nogami, director adjunct al cabinetului prim-ministrului Japoniei, cu însărcinări speciale în domeniul economic.

Președintele Klaus Iohannis îl va primi, marți, pe prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, în cadrul vizitei oficiale pe care demnitarul nipon o întreprinde la București.

Este prima vizită în România a unui premier al Japoniei și are loc în contextul celebrării a cinci ani de la convenirea, în 2013, a Parteneriatului Reînnoit dintre România și Japonia, relatează Agerpres.

Iohannis și Abe vor avea convorbiri în format restrâns, convorbiri în plenul delegațiilor, declarații de presă și un dineu oficial pe care președintele Klaus Iohannis îl va oferi în onoarea prim-ministrului Shinzo Abe, a anunțat Administrația Prezidențială printr-un comunicat de presă.

Președintele României și premierul japonez vor discuta și despre „stadiul și perspectivele de consolidare a relațiilor foarte bune de Parteneriat Reînnoit dintre România și Japonia, la nivel politic, economic, cultural, al securității și al relațiilor interumane”, a precizat sursa citată.

Premierul Shinzo Abe întreprinde un turneu diplomatic în Europa Centrală și de Est, care cuprinde Estonia, Letonia, Lituania, Bulgaria, Serbia și România, în contextul în care Japonia încearcă să obțină sprijin pentru politica sa fermă față de Coreea de Nord.

„Vreau să confirm cooperarea noastră în dosarul nord-coreean și alte chestiuni urgente cu care se confruntă comunitatea internațională”, a declarat Shinzo Abe.

El va fi însoțit de reprezentanții a peste 30 de companii japoneze. „Europa de Sud-Est oferă o mână de lucru înalt calificată”, a precizat Abe, cu referire la Bulgaria, România și Serbia.

Japonia încearcă să-și consolideze prezența în această regiune unde China dezvoltă rapid legături.