Premierul Nicolae Ciucă a anunțat luni seara că în ședința coaliției s-a decis scăderea plafonului la energie electrică și gaz și creșterea limitei de consum, urmând ca aceste măsuri să se aplice de la 1 februarie.

"Am reușit să ajungem la un acord astfel încât la energie plafonul să scadă de la 1 leu la 0,8 lei per KW. De asemenea, limita consumului să crească de la 300 de KW la 500 de KW pentru care se calculează acest preț, practic, reiese o compensare de 0,291 lei per KW, ceea ce va însemna că la consumator se vor percepe 0,68 bani pe KW. Pentru IMM, pentru consumatorii mari, non casnici, va fi plafonat prețul la un leu pe KW. La gaz plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei pe KW, iar limita de consum pentru cinci luni de zile va crește de la 1.000 la 1.500 de KW. De asemenea, se va aplica un discount de 40%, de la 33 la 40%, asigurându-se astfel un preț de 0,221 lei per KW. Pentru IMM-uri, școli, spitale, biserici, industria alimentară se va asigura un preț de 0,37 lei per KW", a spus Ciucă, citat de Agerpres.

El a arătat că s-a decis și ca toate facturile emise greșit să fie stornate și retrimise fără ca oamenii să fie debranșați sau să plătească penalități.

Impactul bugetar pentru cele două luni de zile este de aproximativ 3 miliarde de lei.

În cadrul ședinței coaliției s-a renunțat la solicitare PSD privind reducerea TVA-ului de la 19% la 5% pentru electricitate și gaze. De asemenea, Guvernul nu va reglementa prețul la electricitate și gazele naturale.