Răspunzând la interpelările mai multor membri ai PE, printre care şi eurodeputatul PSD Răzvan Popa, Mark Rutte a declarat că cele două state membre au făcut eforturi, dar mai au de muncit.

”Salut faptul că România și Bulgaria au această aspirație de a adera întru totul la acquisul Schengen și recunoaştem eforturile făcute de  România şi Bulgaria în această chestiune. Dar ştiu, de asemenea, că munca nu s-a încheiat. România şi Bulgaria trebuie să îndeplinească mai multe condiţii stabilite la aderarea la UE şi incluse în Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Corupţia e unul dintre benchmark-uri (obiective tehnice în cadrul MCV - n.r). Domnule preşedinte, o înţelegere e o înţelegere, nu putem accepta în Zona Schengen ţări care nu îndeplinesc toate criteriile", a declarat miercuri premierul olandez, Mark Rutte, invitat să vorbească în plenul de la Strasbourg despre viitorul UE.

De altfel, premierul Olandei a abordat chestiunea statului de drept şi în cadrul discursului susţinut înainte de interpelările europarlamentarilor.

"I-am adresat premierului o solicitare directă, de a accepta aderarea României la Spațiul Schengen. România merită Schengen, a fost mesajul meu către premierul olandez, care a spus că viziunea sa despre proiectul european este una de extindere, iar UE trebuie să devină mai puternică", a transmis într-un comunicat eurodeputatul PSD Răzvan Popa.

Interpelarea europarlamentarului român:

"România merită Schengen! Am ascultat cu atenție discursul dumneavoastră, mai ales partea legată de solidaritate, iar în spiritul a ceea ce ați spus vă cer, domnule prim-ministru, să sprijiniți intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen.

Fac acest apel deoarece pentru cetățenii români este de neînțeles opoziția Olandei față de intrarea României în spațiul Schengen. Există în țara mea un curent de opinie potrivit căruia Olanda se opune aderării României la zona Schengen pentru ca portul Constanța să nu devină un concurent direct al portului Rotterdam.

România a îndeplinit absolut toate condițiile de aderare, și nu o spun eu, o spune Comisia Europeană, o constată și Parlamentul European. Iar dacă ar fi fost alte probleme legate de aderarea la Schengen cu siguranță s-ar fi opus și alte state în afara Olandei.

În concluzie, domnule prim-ministru, vă cer să sprijiniți intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen!”

"Chiar dacă a declarat că recunoaște progresele României legate de aderare, Mark Rutte crede că țara noastră trebuie să mai lucreze. Un răspuns în care a omis să facă referire la portul Constanța și la interesele economice ale Olandei", a comentat Popa răspunsul prim-ministrului olandez.