Comentând discursul președintelui Comisiei Europene, Mark Rutte a declarat că el nu este așa de romantic ca Jean-Claude Juncker, scrie Telegraaf.nl.

Premierul olandez, Mark Rutte, a apreciat o serie de propuneri bune în discursul despre Starea Uniunii ținut miercuri de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, precum încheierea de noi acorduri comerciale sau atenția acordată problemei muncitorilor detașați din Europa de Est.

De asemenea, el a apreciat faptul că nu vor exista un buget și un parlament al Zonei Euro.

Rutte a primit, însă, cu mai puțin entuziasm declarația lui Juncker privind aderarea rapidă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

"Nu în acest moment. Suntem împotrivă. Sunt încă prea multe temeri privind controlul frontierelor și corupția", a răspuns Mark Rutte, rugat să comenteze afirmația lui Jean-Claude Juncker privind primirea celor două state în Schengen.

Olanda, care s-a opus și până acum aderării României și Bulgariei la acest spațiu, nu este singura care respinge declarațiile lui Juncker pe acest subiect.

Și ministrul german de Interne a declarat joi că nu e de acord cu intrarea rapidă a celor două țări în Schengen.

Autoritățile de la București, în schimb, se pregătesc de o nouă ofensivă privind aderarea.

Salutând susținerea CE pentru aderarea României la Schengen și reamintind că putem contribui mai bine la reforma Spațiului din interior, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a explicat joi, într-o conferință de presă, că, de trei săptămâni, a reorganizat la nivelul sistemului de gestiune a Afacerilor Europene din România grupurile de lucru privind Schengen.

"România începe în acest sens o nouă organizare a proiectului nostru de aderare la Spațiul Schengen, putem chiar vorbi de o nouă ofensivă în marginea acestei idei că, într-adevăr, este un drept, nici măcar nu vorbim aici de alte avantaje", a spus Negrescu.

Oficialul a mai spus că sunt avute în vedere întrevederi cu oficiali din Franța, Germania și Olanda, state reticente când vine vorba de primirea României și Bulgariei în Schengen.