Prim-ministrul Mihai Tudose va fi prezent azi, la ora 16:30, în Camera Deputaţilor, după ce a fost convocat de PNL pentru a da explicaţii cu privire la situaţia economică, potrivit News.ro.

***

"Creșterea economică de 5,8%, cea mai mare din Uniunea Europeană, bănuiesc că nu o contestă nimeni. (...) Creșterea economică asumată din programul de guvernare a fost de 5,2%. Ne cerem scuze că am depășit-o", a spus, ironic, premierul, adăugând că acesta este cel mai bun indicator al bunului mers al economiei.

***

Raluca Turcan, liderul deputaților PNL:

 • Prezenţa premierului în Parlament stă sub semnul oficialului, nu al băşcăliei.
 • Astăzi aveţi obligaţia, domnule prim-ministru, să le spuneţi cu sinceritate şi respect celor îngrijoraţi, într-un limbaj civilizat, fără referiri din argoul specific bălţilor Brăilei, care sunt datele exacte ale execuţiei bugetare şi de ce investiţiile stagnează în toată ţara.
 • Este un gest necesar, după seria de declaraţii şi decizii nefericite care au distrus orice brumă de predictibilitate în legătură cu politica fiscal-bugetară a Guvernului României.
 • Aţi promis în cascadă, făra număr, fară limită, înşelând dorinţa firească de mai bine a oamenilor, iar factura ajung acum să o plătească toţi românii.
 • Cu fiecare zi care trece, creşteţi factura pentru români şi pentru companiile din România.
 • Situaţia economică este ieşită din parametrii normali.
 • Percepţia românilor este că unica preocupare a partidului dumneavoastră este de a-i salva pe infractori şi de a stabili la nivel politic cine şi unde să se angajeze în sistemul public, ce companie merită să facă afaceri, sau ce companie trebuie închisă prin ameninţarea controalelor.
 • Aşa cum merge această guvernare, fiecare lună în care PSD şi ALDE rămân la putere va însemna o îndatorare suplimentară a generaţiilor viitoare.
 • Partea tragică este că dupa 10 ani de Uniune Europeană, circa 200.000 de tineri aleg să plece din România în fiecare an. Plecarea rămâne prima opţiune pentru enorm de mulţi tineri, iar ei ştiu că dumneavoastră, PSD şi ALDE, cu domnii Tăriceanu şi Dragnea, în esenţă nu faceţi decât să le amanetaţi viitorul.
 • Aţi avut şansa de a alege dezvoltarea, dar aţi ales, din nefericire pentru noi toti, îndatorarea şi stagnarea.

Premierul Mihai Tudose:

 • "De fiecare dată când PSD a fost la guvernare a adus bunăstare și o economie solidă".
 •  Investițiile sunt mai mari decat în primul trimestru și față de anul trecut.
 • Câștigul salarial mediu net din economie a crescut cu 15% față de aceeași perioadă din 2016. Pensia medie de asigurări de stat s-a majorat.
 • Avem cel mai mic număr de someri înregistrați de după 1986.
 • Avem productii-record în agricultură datorită investițiilor și subvențiilor.
 • V-am prezentat un tablou economic pe scurt, dar destul de convingător pentru a spulbera îndoielile Opoziției.
 • În ce priveste creșterea veniturilor bugetare, în primele 7 luni veniturile au fost cu 9% mai mari față de perioada similară anului trecut. Se datoreaza si unei mai bune colectări, si programului de guvernare.
 • Proiectul legii bugetului va fi trimis în Parlament în noiembrie
 • "Deficitul este -0.77, față de cel asumat de 2,95%".
 • "Datoria publică este de 37%, printre cele mai mici din Romnia".
 • "Pilonul II: Am declarat cu toții că nu ne atingem de el, banii rămân acolo".
 • Plângeți pe tema celor care pleacă din țară: e mai mult de 200.000, e cifra celor care au plecat anul trecut, doamna Turcan, pe Guvernarea Cioloș.

***

Florin-Claudiu Roman, deputat PNL:

 • Domnule premier, parcă aveţi prune în gură când vorbiţi. Parcă vorbiţi turceşte. Nu o să mă adresez dvs, domnule Tudose, căci sunteţi un premier marionetă. O să mă adresez adevăratului premier, domnul Dragnea.
 • Domnule Dragnea, dumneavoastră nu vă place la vedere și faceți scut în jurul muncii la negru. Vă spun să vă puneți ochelarii la vedere. Premierul-marionetă ne învață cum să ținem banii ascunși în ciorăpel sau la saltea. V-aș compara cu Ceaușescu, domnule Dragnea. Dar, cu toată înțelegerea vă spun că ieșiți pe minus. Alungați în fiecare oră 9 români din țară. Da, creați locuri de muncă forțându-i pe români să emigreze. Ați îndatorat România cu 18 miliarde de la începutul anului. Domnului Dragnea, vă spun opriți-vă, ajunge. Terente e mic copil. Mai bine plecați, pe plajă, la Fortalezza, unde vă place mai mult ca la Alexandria.
 • Domnule Tudose, sper ca la final de mandat să nu fiţi cunoscut ca Hagi-Tudose.
 • Domnule Tudose, ați vorbit astăzi despre parteneriatul strategic cu SUA. Când ați fost serios? Astăzi sau când ați stat lângă un coleg care a cerut expulzarea ambasadorului SUA?

***

Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a anunţat încă de vineri, din prima zi a noii sesiuni parlamentare, că premierul Mihai Tudose va veni luni în Parlament pentru a prezenta starea exactă a economiei, a investiţiilor şi execuţiei bugetare pentru fiecare minister şi, de asemenea, de unde intenţionează să ia Guvernul bani pentru viitor „pentru că toate cheltuielile angajate nu pot fi acoperite”.

„Premierul Mihai Tudose va veni în plenul Camerei Deputaţilor la Ora prim-ministrului pentru a oferi răspunsuri cu privire la starea economiei româneşti. Există foarte multe semne de îngrijorare generate de o serie de dezbateri şi informaţii apărute în spaţiul public, unele dintre ele lansate chiar de premierul Tudose care par că vor conduce România într-o criză similară celei din 2008-2009”, a declarat Raluca Turcan, potrivit sursei citate.

Și președintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat la începutul săptămânii trecute că partidul pe care îl conduce îl va convoca pe prim-ministrul Mihai Tudose în Parlament pentru a da explicaţii cu privire la ”situaţia economică dezastruoasă”.

„La prima întrunire, în care noi ca PNL putem la „Ora Guvernului” să convocăm la Parlament oficiali guvernamentali, îl vom convoca pe premierul Tudose pentru a da seamă pentru situaţia economică dezastruoasă, pentru situaţia bugetară, pentru ameninţările pe care le aruncă în fiecare zi asupra firmelor şi asupra mediului economic activ şi mai ales să dea seamă pentru declaraţiile inepte pe care le-a făcut şi apropo de bănci şi Pilonul II de pensii şi în general referitoare la diferitele chestiuni de natură economică, fiscală şi bugetară”, a anunţat Ludovic Orban la finalul şedinţei Biroului Executiv al PNL, mai scrie News.ro.

Tema dezbaterii politice la care va participa şeful Executivului se numeşte „Atacul Guvernului Tudose la adresa economiei româneşti”.