Prim-ministrul Viorica Dăncilă a primit-o luni, la Palatul Victoria, pe Stella Ronner-Grubačić, ambasadorul Regatului Țărilor de Jos în România, într-o „vizită de curtoazie”, a transmis Guvernul.

Tema centrală a discuțiilor dintre cei doi oficiali a constituit-o relația bilaterală dintre România și Olanda, anunță Executivul.

„Cu acest prilej, a fost reconfirmat angajamentul ambelor părți pentru consolidarea relației bilaterale, cu accent pe relansarea dialogului politic, dezvoltarea cooperării economice și sectoriale”, se arată în comunicatul Guvernului.

„De asemenea, au fost discutate aspecte referitoare la ridicarea MCV”.

Olanda se situează pe primul loc în ceea ce privește investițiile în România, cu un capital investit de peste 9 miliarde de euro, iar premierul Dăncilă a menționat, în acest context, importanța stimulării schimburilor economice, în scopul depășirii deficitului economic înregistrat de România.


Cei doi oficiali au discutat și despre temele de actualitate de pe agenda europeană, „fiind  reconfirmată voința comună de a aprofunda cooperarea, inclusiv în perspectiva deținerii de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene în 2019”, mai spune Guvernul.

Dăncilă a oferit asigurări că țara noastră va acționa ca un partener activ și constructiv, având ca premisă o abordare unitară, pro-europeană, care este susținută atât la nivelul autorităților române în ansamblu, cât și al cetățenilor.

Premierul a reiterat argumentele părții române pentru susținerea unei decizii favorabile de aderare a României la spațiul Schengen, în condițiile în care Olanda este unul dintre principalii oponenți ai acceptării României în spațiul de liberă circulație european.