Radio-televiziunea elvețiană critică vizita președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, în Elveția, precizând că nu e singurul oficial străin controversat invitat de Parlamentul de la Berna.

SRF.ch notează că înainte de a-și începe vizita în Țara Cantoanelor, Liviu Dragnea a așteptat un verdict în dosarul în care procurorii cer șapte ani de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu, dar verdictul a fost amânat. 

Parlamentarul socialist Carlo Sommaruga apreciază vizita lui Dragnea ca fiind problematică:

”Va folosi vizita pentru a-și cultiva imaginea în țara sa”.

 

Radio-televiziunea elvețiană SRF notează că Dragnea încearcă să slăbească Direcția Națională Anticorupție, în contextul problemelor sale din justiție. Chestionat asupra vizitei, președintele Parlamentului elvețian, Dominique de Bumann, s-a arătat iritat de întrebările jurnaliștilor: ”Este președintele Parlamentului din țara sa. Punct. Nu mai este nimic de spus”.

Claudio Fischer, responsabil cu coordonarea vizitelor la nivel parlamentar, a explicat că vizita are loc după ce Christa Markwalder, pe atunci președinte al Consiliului Național (Camera Inferioară a Parlamentul elvețian), a vizitat România în urmă cu doi ani. "E vorba de funcție sa, nu despre persoana Dragnea”, a precizat Fischer, adăugând că pe agendă se află decizia Elveției de a limita accesul românilor pe piața muncii și preluarea de către România a Președinției Consiliului UE de la 1 ianuarie 2019.

Corupția va fi o problemă abordată doar la modul general, a mai spus Claudio Fischer: "Ceea ce face justiția în România este o problemă românească. Nu trebuie să ne amestecăm”. 

Vizită controversată de la Moscova

Nu e singura invitație din partea Parlamentului elvețian care provoacă iritare. În februarie, președintele Camerei Inferioare a Parlamentului, Dominique de Buman, l-a primit pe președintele Dumei, care are interdicție de călătorie în UE în cadrul sancțiunilor impuse de Bruxelles Rusiei după anexarea ilegală a Crimeei.

Sommaruga avertizează asupra unei diplomații parlamentare paralele: "Diplomația parlamentară este puternic influențată de persoane pro-Putin... Rușii au încălcat legislația internațională, destabilizând democrația elvețiană și alte democrații prin războiul lor de dezinformare”.

El a făcut referire la Filippo Lombardi, președintele Comisiei parlamentare pentru politică externă. Acesta s-adus de mai multe ori în Rusia și s-a întâlnit cu președintele Vladimir Putin. Lombardi n-a dorit să comenteze oportunitatea vizitei președintelui Dumei de Stat.

Claudio Fischer, care s-a ocupat de vizită, nu vede nicio problemă. 

”Am sentimentul că există multe țări europene care solicită ridicarea sancțiunilor", a declarat Fischer, dând ca exemplu Italia. Parlamentul elvețian trebuie să continue dialogul cu Rusia, întrucât, fără dialog, nu poți merge mai departe, a mai spus Fischer: "Mulți parlamentari europeni ar dori să cultive dialogul cu Rusia, dar nu pot din cauza sancțiunilor".