Președintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, Legea privind votul prin corespondență, precizând că aceasta a fost un obiectiv pe care și l-a asumat încă de la începutul mandatului. Votul prin corespondență se va aplica doar la alegerile parlamentare.

”Acest act normativ este unul așteptat de întreaga societate și asigură premisele respectării dreptului fundamental la vot pentru toți românii, oriunde s-ar afla ei în lume”, a precizat Iohannis, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Promulgarea vine la o zi după ce legea a fost declarată constituțională.

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis miercuri, cu unanimitate, că este constituțională Legea privind votul prin corespondență.

CCR a respins obiecțiile de neconstituționalitate formulate față de Legea privind votul prin corespondență, precum și modificarea și completarea Legii 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, dar și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente.

Legea a fost contestată de UDMR și ALDE.

Camera Deputaților, for decizional, a aprobat, pe 28 octombrie, votul prin corespondență doar la parlamentare, la propunerea PSD.

Tot la propunerea PSD, Comisia de cod electoral a decis și eliminarea din proiect a posibilității înscrierii online în registrul electoral pentru votul prin corespondență, amendament aprobat și el de plenul Camerei.