Președintele Klaus Iohannis a respins miercuri propunerea ministrului Justiției, Tudorel Toader, în persoana Adinei Florea la șefia Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

"În conformitate cu dispozițiile art. 54 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare și, având în vedere considerentele Deciziei Curții Constituționale nr. 358/2018, Președintele României respinge propunerile înaintate de către ministrul justiției, întrucât nu sunt îndeplinite condițiile de legalitate necesar a fi întrunite, în mod obiectiv, de către procuror, pentru a fi numit într-o funcție de conducere, respectiv cea prevăzută de art. 54 alin. (2) prin raportare la art. 48 alin. (10) și (12) din Legea nr. 303/2004", se arată într-un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale în care se anunță respingerea numirii mai multor procurori cu rang de conducere, printre care și Adina Florea.

Motivul respingerii, invocat de președinte:

Dispozitiile art. 48 alin. (10) din Legea 303/2004: Nu pot fi numiti in functii de conducere judecatorii care au facut parte din serviciile de informatii inainte de 1990 sau au colaborat cu acestea ori judecatorii care au un interes personal, ce influenteaza sau ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate si impartialitate a atributiilor prevazute de lege.

Dispozitiile art. 48 alin. (11) din Legea 303/2004: Judecătorii care participă la concurs sau examen, precum și cei propuși pentru o funcție de conducere sunt obligați să dea o declarație pe proprie răspundere din care să rezulte că nu au făcut parte din serviciile de informații înainte de 1990 și nici nu au colaborat cu acestea, precum și o declarație de interese care se actualizează anual sau în termen de 15 zile de la apariția unei schimbări sau de la data la care judecătorul a luat cunoștință despre aceasta. 

+++

Pe data de 6 septembrie, ministrul Justiției a ales-o pe Adina Florea, procuror la Constanța, să ocupe funcția de procuror-șef la DNA. 

Adina Florea a declarat atunci într-un interviu pentru G4Media.ro că una dintre primele trei priorități, în caz că va fi numită, este o selecție a procurorilor care își desfășoară activitatea în cadrul Direcției Naționale Anticorupție. Florea a mai spus că nu consideră că activitatea de control a Inspecției Judiciare este țintită, ci își respectă obiectul de activitate. Despre modificarea Codurilor Penale a declarat că nu are nicio obiecție, că practica reglează dacă sunt oportune și că, în calitate de procuror, aplică noile dispoziții. 

De asemenea, în data de 8 octombrie, Secția pentru procurori a CSM dat aviz negativ pentru numirea Adinei Florea la șefia DNA. S-au înregistrat atunci șase voturi "împotrivă" și doar unul „pentru”, care a aparținut, cel mai probabil, ministrului justiției, Tudorel Toader.