Președintele AEP, Florin Mitulețu-Buică, a declarat miercuri, la audierile din Comisia de anchet[ privind posibilele fraude la alegerile europarlamentare, că Autoritatea nu a constatat sincope în ceea ce privește funcționarea sistemelor informatice.

"În ceea ce privește sistemul informatic, AEP, cu sprijinul STS, asigură funcționalitatea, astfel încât să poată fi utilizat în timpul procesului electoral. (...) Atribuțiile AEP, din punctul nostru de vedere, au fost îndeplinite în mod corespunzător și nu am constatat sincope în ceea ce privește funcționarea sistemelor informatice, cât și a sistemelor din secțiile de votare și nici în desfășurarea procesului electoral de către președinții și operatorii secțiilor de votare", a declarat Florin Mitulețu-Buică.

El a mai spus că sistemul a mai fost folosit și la alegerile locale și parlamentare din 2016, iar atunci nu au fost sesizări cu privire la modul de funcționare a sistemului.

Marți, audiată în aceeași Comisie, ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat că softul folosit pentru monitorizarea procesului de vot a semnalat peste 9.000 de posibile nereguli, iar operarea tabletelor de către STS este deficitară și consideră că sistemul nu ar mai trebui să fie în subordinea Serviciului, ci a unei autorități independente cum este AEP.

Mitulețu a explicat marți, după declarațiile făcute de Carmen, că, dacă AEP va avea în viitor posibilitatea să preia de la STS sistemul informatic, atunci o va face.

"Eu susțin ca la acest moment să funcționeze așa cum a funcționat. În viitor, dacă AEP va avea din punct de vedere legal și tehnic posiblitatea să preia acest sistem informatic, fără nicio problemă (îl va prelua – n.r.)”, a spus președintele AEP într-o conferință de presă.