Președintele Bundesratului, Bodo Ramelow, se va afla în România, la București și Timișoara, în perioada 23 – 25 mai.

Bodo Ramelow, se va întâlni cu președintele Senatului, Florin Cîțu, cu președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și cu prim – ministrul Nicolae Ciucă, pentru discuții politice.


La București, președintele Bundesratului se va întâlni, de asemenea, cu studenții și conducerea Universității din București, unde, printre altele, se va semna prelungirea acordului de cooperare Erasmus dintre Universitatea de Științe Aplicate Nordhausen și Universitatea din București, precum și a acordului de cooperare Erasmus dintre Universitatea Friedrich Schiller din Jena și Universitatea din București, potrivit unui comunicat al Ambasadei Germaniei din România.

În plus, președintele Bundesratului va avea un schimb de idei cu reprezentanții ONG-urilor cu privire la situația romilor din România.

La Timișoara, președintele Ramelow se va întâlni cu primarul Dominic Fritz și cu reprezentanți ai Prefecturii și ai Consiliului Județean. De asemenea, se va întâlni cu reprezentanți ai minorității germane, va participa la un eveniment cultural organizat de orașele înfrățite Gera/Altenburg și Timișoara și va vizita compania germană Continental Automotive România.

Președintele Bundesratului călătorește împreună cu o importantă delegație de oameni de afaceri care va explora posibilități de aprofundare a cooperării economice. 

„A fost dorința mea expresă să vizitez România – unul dintre cele mai tinere state membre ale UE – în timpul mandatului meu de președinte al Bundesratului", a declarat Ramelow.

„Evenimentele actuale arată în mod clar că o Uniune Europeană puternică oferă un cadru prielnic pentru evoluții pozitive în statele membre, chiar și în condiții mai dificile. România, ca țară aflată la granița externă estică a Uniunii, are un rol cu totul special în acest sens, dar care ar trebui conturat mai clar, nu doar sub aspectul politicii de securitate. Noi, Republica Federală Germania și, în special, landul liber Turingia, dorim să continuăm să ne conectăm la nivel european – din punct de vedere economic, științific și al societății civile – și să acumulăm noi idei și imbolduri. Această vizită va contribui în mare măsură la acest lucru".

Mai mult, România și Germania sărbătoresc în acest an 30 de ani de la semnarea Tratatului de cooperare prietenească și parteneriat în Europa, iar în decursul acestui an aniversar, vizitele unor înalți oficiali germani evidențiază bunele relații de prietenie dintre cele două țări.