Președintele Republicii Croația, Kolinda Grabar-Kitarovic, efectuează o vizită de stat în România, la invitația președintelui Klaus Iohannis, în perioada 2-4 octombrie.

Președintele României se întâlnește luni, la Palatul Cotroceni, cu Kolinda Grabar-Kitarović. Potrivit Administrației Prezidențiale, discuțiile se vor axa pe dezvoltarea și aprofundarea relației bilaterale și pe abordarea principalelor subiecte aflate pe agenda europeană, regională și de securitate. În plan bilateral, vor fi discutate modalitățile prin care nivelul de excelență atins în dialogul politic va putea crea premisele obținerii unor rezultate mai bune, concrete în domeniul economic, precum și în alte domenii sectoriale.

Cei doi președinți vor deschide, în data de 3 octombrie, lucrările Forumului oamenilor de afaceri români și croați, ocazie cu care vor fi transmise mesaje de stimulare a mediului de afaceri din cele două state pentru dezvoltarea, în continuare, a relaţiilor bilaterale economice, inclusiv a investiţiilor reciproce.

Președintele Klaus Iohannis va evidenția, de asemenea, importanța pe care o au pentru relaţia bilaterală minoritatea croată din România, precum și comunitatea română din Croația.

În ceea ce privește agenda europeană, o atenție deosebită va fi acordată, printre altele, aspectelor legate de viitorul proiectului european şi perspectivei exercitării, pentru prima dată pentru ambele țări, a Președințiilor Consiliului UE în cadrul aceluiași Trio de preşedinţii.

Cei doi președinți vor aborda și problematica de securitate, cu accent asupra cooperării în NATO și a rolului Alianței la nivel european și global, inclusiv în pregătirea Summitului din 2018.