Președintele Klaus Iohannis îl va primi miercuri, la Palatul Cotroceni, pe președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, care efectuează o vizită de stat la invitația omologului român la București, Sibiu și Timișoara, anunță Președinția română.

La Palatul Cotroceni, Iohannis și Steinmeier vor avea convorbiri oficiale, urmate de declarații de presă comune.

Vizita de stat a președintelui Germaniei reprezintă un moment important cu încărcătură simbolică al relației excelente româno-germane, cu caracter strategic, dintre cele două țări. Aceste relații se bazează pe o prietenie tradițională, pe o cooperare aprofundată în plan bilateral, european și multilateral, precum și pe relații istorice și interumane îndelungate, fiind susținute și de importanta comunitate românească din Germania și de minoritatea germană din România, care joacă un rol semnificativ de catalizatori ai relației bilaterale, mai spune Administrația Prezidențială.

Discuțiile celor doi șefi de stat se vor axa pe dezvoltarea și aprofundarea cooperării româno-germane în toate domeniile de actualitate, în plan politic, de securitate și economic, având în vedere că Germania este un aliat de încredere al României, care contribuie la asigurarea securității în regiune și, în același timp, cel mai important partener comercial al țării noastre și al doilea investitor în economia românească.

Președintele Klaus Iohannis și președintele Frank-Walter Steinmeier vor transmite un mesaj de solidaritate și sprijin pentru Ucraina și poporul ucrainean în fața agresiunii brutale a Federației Ruse.

De asemenea, în cadrul convorbirilor vor fi abordate și sprijinul și susținerea puternice ale celor două țări pentru Republica Moldova.

Cei doi șefi de stat vor avea și un schimb de opinii privind evoluția situației de securitate și consolidarea în continuare a posturii de apărare înaintată pe Flancul Estic al NATO, în pregătirea Summitului de la Vilnius.