Independența justiției din România este în pericol, ca urmare a votului privind modificarea legilor justiției din România, susține președintele PPE, Joseph Daul.

"Astăzi este o zi tristă pentru România și pentru toți cetățenii români care au protestat în stradă pentru a apăra independența justiției. Separarea puterilor în stat este un pilon al democrației. Sistemul de justiție nu ar trebui pus niciodată sub control politic într-un stat membru al Uniunii Europene. Acțiunile majorității politice condusă de socialiști subminează statul de drept din România. Sunt simptome ale unei democrații bolnave", se arată într-un comunicat al celui mai mare partid european, transmis joi.

Potrivit liderului PPE, modificările legilor justiției și "amputarea" Direcției Naționale Anticorupție sunt "alarmante".

"Prin intensificarea controlului asupra instituțiilor din România, socialiștii poate că își cresc puterea, dar slăbesc România. Sunt în joc stabilitatea și credibilitatea țării. Astfel, vrem să ne exprimăm tot sprijinul către magistrații, judecătorii, procurorii și toți oamenii care luptă împotriva corupției și pentru o justiție dreaptă și independentă în România. O justiție slăbită înseamnă mai multă corupție: mai multă corupție înseamnă mai multă sărăcie pentru oamenii obișnuiți", a atras atenția Daul.

Președintele Partidului Popular European amintește și de faptul că aceste evenimente au loc cu un an înainte ca România să preia președinția Consiliului Uniunii Europene, subliniind că românii "merită un guvern care apără statul de drept, luptă pentru o justiție independentă și combate corupția".

Totodată, Joseph Daul și-a exprimat regretul profund cu privire la faptul că UDMR, partid membru al PPE, a votat alături de coaliția PSD-ALDE modificarea legilor Justiției.