Aleksandar Vucic și Klaaus Iohannis aveam pe agendă problema minorității române din Serbia, sprijinul României pentru țara vecină pentru aderarea la Uniunea Europeană, dar și alte subiecte.


UPDATE 2 Cei doi președinți nu au abordat și subiectul extrădării lui Sebastian Ghiță, dar au răspuns întrebărilor jurnaliștilor.

„Nu am discutat, dar pe urmă am aflat că vreţi să întrebaţi aşa ceva şi l-am întrebat pe domnul preşedinte, care mi-a spus că nu ştie, dar cu siguranţă instanţele deliberează şi vom avea un verdict în această chestiune. Mai mult nu a putut să-mi spună, mai mult nu ştiu nici eu, nici nu cred că este treaba preşedinţilor personal să se ocupe de cei care fug de justiţia românească”, a spus preşedintele Iohannis.

Preşedintele Vucic a vorbit și el despre acest subiect.

„Eu nu am prea multe date în acest sens, dar organele judicare se ocupă de această chestiune. Când domnul preşedinte mi-a pus această întrebare, am transmis-o mai departe ministrului Justiţiei din Serbia, astfel că vom primi în cursul acestei zile răspuns la această întrebare a dvs”.

UPDATE 1 „Relaţiile dintre România şi Serbia sunt foarte bune şi vor fi mai bune (...) Suntem optimişti în această privinţă (...) Serbia este principalul nostru partener din Balcanii de Vest”, a declarat preşedintele Iohannis, într-o conferinţă de presă comună cu Aleksandar Vucic.

„Kosovo este o temă complicată şi cred că soluţionarea problemei Kosovo va însemna un pas enorm în direcţia europeană pentru toată zona Balcanilor de Vest şi aici vom rămâne într-o legătură strânsă (...) Noi suntem dispuşi să ne implicăm în găsirea unor soluţii bune pentru întreaga zonă”, a mai spus Iohannis.

***** Textul inițial

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit joi, la Palatul Cotroceni, pe omologul său sârb, Aleksandar Vucic, care efectuează o vizită oficială la Bucureşti, informează Agerpres.

Vucic a fost întâmpinat de Iohannis pe platoul de ceremonii de la Palatul Cotroceni, unde, după prezentarea onorului de către Garda de Onoare, s-au intonat cele două imnuri de stat.

Cei doi preşedinţi vor avea convorbiri tete-a-tete şi oficiale, iar apoi vor susţine o declaraţia de presă comună.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, în cadrul discuţiilor se vor aborda căile de aprofundare a cooperării bilaterale, atât la nivel politic, cât şi economic şi sectorial.

De asemenea, vor fi discutate modalităţile de sprijin din partea României în ceea ce priveşte procesul de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană, inclusiv din perspectiva deţinerii de către ţara noastră a Preşedinţiei Consiliului UE în primul semestru al anului 2019.

Cei doi preşedinţi vor aborda şi problematica minorităţilor naţionale din cele două ţări, aspecte de interes comun privind cooperarea în Balcanii de Vest şi principalele evoluţii în dosarul "Kosovo".

Vizita are loc ca urmare a contactelor bilaterale româno-sârbe intense din ultimii ani şi confirmă caracterul foarte bun al relaţiilor dintre Bucureşti şi Belgrad, conform Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele Iohannis a efectuat o vizită oficială în Republica Serbia în iulie 2015.

Pe agenda vizitei preşedintelui sârb mai sunt prevăzute întrevederi cu premierul Viorica Dăncilă şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.