Președintele USR, Cătălin Drulă, i-a cerut duminică Elenei Lasconi, desemnată în fruntea listei partidului pentru alegerile europarlamentare, să se retragă, după scandalul provocat de declarațiile ei privind votul la referendumul pentru familie.

UPDATE

Duminică seară, conducerea USR a luat act de retragerea Elenei Lasconi de pe lista candidaților la alegerile europarlamentare.

"Elena va continua să muncească cu aceeași dârzenie și energie din funcția de primar pentru câmpulungeni și va avea sprijin pentru a face performanță în administrație. USR are de dus o luptă grea și importantă în toate alegerile din 2024. Astăzi, mai mult decât oricând, România are nevoie de o alternativă de dreapta și de soluții liberale. Vom continua să muncim zi de zi pentru a construi schimbarea și să oferim României soluțiile corecte la creșterea taxelor, atragerea de fonduri europene și implementarea PNRR. USR își reafirmă susținerea pentru principiile și valorile liberale pentru care luptă atât în România, cât și în Europa", a transmis USR printr-un comunicat de presă.

+++

Cătălin Drulă a convocat duminică seara Biroul Național al USR ”pentru formalizarea acestei decizii”. 

Elena Lasconi, fostă vedetă de televiziune, în prezent primar al orașului Câmpulung, a fost desemnată de USR în urmă cu două săptămâni cap de listă pentru alegerile europarlamentare din 2024.

Într-un interviu acordat sâmbătă la postul Prima TV, ea a mărturisit că a votat ”da” la referendumul pentru familia tradițională din 2018.

”Eu sunt creștină sunt ortodoxă și consider că familia este formată dintr-o femeie și un bărbat”, a spus Lasconi. Ea a mai spus că nu are nicio problemă cu homosexualii atât timp cât relațiile lor ”nu-i afectează pe cei din jur”.

Declarația ei a provocat un scandal uriaș în cadrul USR, singurul partid din România care s-a opus referendumului din 2018. Organizat la inițiativa fostului lider PSD Liviu Dragnea, referendumul a vizat înlocuirea sintagmei căsătorie ”între soți” din Constituție cu una mai restrictive - „între un bărbat și o femeie”. Referendumul nu a trecut, deoarece nu s-a atins cvorumul de 30%.

”Am avut o discuție cu Elena Lasconi și i-am cerut retragerea din Campania pentru europarlamentare”, a spus Cătălin Drulă.

”Niciodată nu am avut nimic împotriva relațiilor dintre persoanele de același sex. Nu am nimic împotriva unui parteneriat făcut legal pentru a avea aceleași drepturi. Singura sensibilitate pentru mine ca persoană este asta: cuvântul căsătorie”, a reacționat Lasconi, adăugând că nu se agață de funcții și de liste.

Ea a fost criticată inclusive de fiica ei, care trăiește la Paris și se prezintă pe rețelele de socializare drept LGBT ”ally”. 

”Sunt mulțumită să aflu că mama mea nu mai candidează la alagerile europarlamentare. Un homofob în minus în Parlamentul European este un câștig indiferent de cost”, a scris tânăra pe Instagram.