Purtătorul de cuvânt al Președintelui României, Mădălina Dobrovolschi, a susținut o declarația de presă în care a criticat dur PSD și a susținut că proiectul de buget a ajuns doar miercuri la președinte.

"Au trecut 3 luni, subliniez, 3 luni de când PSD trebuia să prezinte public proiectul de buget pentru acest an! Abia astăzi bugetul de stat pentru anul 2019 a ajuns la Președintele României pentru promulgare. Președintele României, Klaus Iohannis, atrage încă o dată atenția că bugetul de stat pentru anul 2019 nu este destinat dezvoltării și progresului României, ci bunăstării PSD. Bugetul pentru anul 2019, croit din imaginația PSD pe baza unor cifre exagerat de optimiste, reprezintă o nouă dovadă a iresponsabilității și modului defectuos prin care social-democrații au decis să guverneze România. În pofida numeroaselor semnale de alarmă cu privire la sustenabilitate, PSD a mers înainte cu bugetul, așa cum a decis de fapt grupul restrâns de la vârful acestui partid, care are interese paralele cu cele ale românilor", a declarat Mădălina Dobrovolschi.

Totodată, Iohannis acuză că bugetul face rabat de la cele mai elementare condiții de legalitate.

"Bugetul de stat pentru anul 2019 face rabat de la cele mai elementare condiții de legalitate și procedură.Întârzierea neexplicată nici până în prezent a bugetului denotă de fapt lipsa de soluții a Guvernului PSD, soluții pentru problemele reale ale cetățenilor. Un Guvern care și-a demonstrat în repetate rânduri limitele, un Guvern al imposturii, incompetenței, care a picat cu brio, iată, și acest test important - acela de a construi un buget credibil, sustenabil și la timp pentru nevoile românilor", a mai spus Dobrovolschi.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al președintelui afirmă că la baza elaborării bugetului "nu au stat prioritățile României, ci nevoile PSD de a aloca banii publici în mod discreționar, în propriul beneficiu politic și pentru a asigura resurse pentru clientelă".

"Însăilarea neprofesionistă trecută pe repede înainte de PSD prin Parlament, fără dezbateri reale, pune în pericol stabilitatea economică a României. Președintele Klaus Iohannis subliniază că bugetul votat de către coaliția majoritară este presărat cu estimări suprarealiste și, de fapt, nu ține cont de contextul economic. Taxele și impozitele majorate de PSD, dobânzile mai mari, prețurile care au crescut constant, reducând, de fapt, puterea de cumpărare, sunt elemente care arată că și în 2019 situația economică va fi mult sub așteptările pe care, de fapt, se bazează Guvernul", mai arată sursa citată

Președintele României consideră că este ridicol să caracterizezi bugetul pe 2019 drept un buget dedicat investițiilor, când cifrele indică un buget mai degrabă de austeritate, cu finanțare de subzistență, cu zero investiții pe anumite zone, cu nevoia de reorganizări și chiar disponibilizări generate de lipsa de fonduri pentru cheltuielile curente. 

Potrivit acestuia, în realitate, bugetul "amputează investițiile din fonduri naționale la nivel local față de anul precedent și introduce prevederi bugetare «din pix» în privința fondurilor europene" și sunt prevederi "lipsite de credibilitate în raport cu capacitatea scăzută a guvernului, deja demonstrată, de absorbție a acestora". 

Președintele mai acuză PSD că a demonstrat încă o dată că este iresponsabil din punct de vedere politic, iar amendamentul PNL privind majorarea alocațiilor reprezintă, de fapt, o măsură necesară.

"Dacă prin asumarea acestui buget al subdezvoltării, PSD nu a făcut decât să își demonstreze încă o dată iresponsabilitatea politică, Partidul Național Liberal a obținut o victorie importantă în Parlament pentru milioane de familii din România. Susținerea și adoptarea amendamentului PNL de majorare a alocațiilor pentru copii este o măsură necesară și mai mult decât binevenită, care, în mod condamnabil, să ne amintim, s-a lovit de opoziția fermă a Partidului Social Democrat", a mai punctat Dobrovolschi.

Președintele avertizează că efectele acestei situații sunt dintre cele mai grave, în condițiile în care ajung să fie puse sub semnul întrebării alocările fondurilor necesare persoanelor cu dizabilități, fapt care ar afecta sute de mii de familii. "PSD dă dovadă de o indiferență crasă față de persoanele cu dizabilități, pe care le lasă în grija autorităților locale, dar nu se asigură că există fonduri necesare pentru aceste plăți".

În aceste condiții, Klaus Iohannis urmează să ia o decizie în privința Legii bugetului de stat și Legii bugetului asigurărilor sociale de stat, pe care o va anunța public în zilele următoare.