Ministrul slovac de Externe, Miroslav Lajčák, a cărui țară asigură Președinția UE, a declarat, la București, că Bratislava sprijină aderarea la Schengen a României, întrucât țara noastră îndeplinește toate criteriile.

”Slovacia sprijină puternic aderarea României la Schengen”, a afirmat, marți, la Reuniunea Anuală a Diplomației Române, ministrul Miroslav Lajčák.

El a precizat că România a îndeplinit criteriile de aderare.

”Ați indeplinit criteriile și nu există justificare pentru amânarea acestui proces. Mai mult decât atât, protejați frontierele europene în aceste momente dificile și o faceți în mod profesionist”, a subliniat ministrul slovac de Externe. 

Ministrul român de Externe, Lazăr Comănescu, a reamintit ”sprijinul permanent, consistent și puternic al Slovaciei, al Președinției în exercițiu al Slovaciei, pentru demersul românesc vizând aderarea la Spațiul Schengen”. 

”Sper ca în sfârșit toți partenerii noștri din UE să înțeleagă că aderarea României la Spațiul Schegent ar fi un asset, o valoare adăugată pentru capacitate UE în materie de a face față provocărilor de securitate, fie că vorbim de cea internă fie din afară”, a susținut Comănescu.

El a reamintit faptul că România este a doua țară contributoare, după Germania, la Frontex.

Premierul Dacian Cioloș a afirmat, luni, la Reuniunea Anuală a Diplomației, că României îi este "negat accesul la Schengen" pe motive politice care "par total depășite de realitate".

"Terorismul a devenit amenințarea asimetrică cea mai serioasă a timpurilor  noastre care, alături de migrație, nu poate fi combătută decât cu idei, soluții și acțiuni comune. Nu pot să nu amintesc aici rolul esențial pe care îl are cooperarea transfrontalieră, schimbul continuu de date între autoritățiile noastre și faptul că de mai bine de cinci ani României îi este negat accesul la Schengen pentru motive politice care în acest moment mi se par total depășite de realitățile cu care ne confruntăm cu toții", a declarat Cioloș.