Ministrul de Interne Lucian Bode a dat în judecată, pe 5 ianuarie, Comisia de Etică a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, într-o încercare disperată de a bloca emiterea unui previzibil verdict de plagiat referitor la teza sa de doctorat.

Informația a fost publicată luni dimineața de Pressone.ro.

Sursa citată a dezvăluit pe 24 noiembrie 2022, în exclusivitate, că teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode conține cel puțin 18,5% text plagiat, dar și 6 ilustrații complet plagiate, iar alte 30 citate incorect.

În aceeași zi, UBB a anunțat printr-un comunicat de presă că reia analiza, după ce „a luat act de noile informații apărute în spațiul public despre noi suspiciuni privind plagiatul în teza domnului Lucian Bode”, dar și faptul că Comisia de Etică „s-a autosesizat și va analiza teza din punctul de vedere al eticii academice pe baza acestor noi informații”.

Atât rectorul UBB, Daniel David, cât și președintele Comisiei de Etică, Dacian Dragoș, au anunțat public – dincolo de acest comunicat – că UBB va apela la experți internaționali pentru acestă nouă analiză a lucrării științifice a ministrului de Interne, în baza căreia acesta a obținut în 2018 – sub coordonarea prof. univ. Adrian Ivan, rectorul Academiei SRI – titlul de doctor.

Prin procesul deschis la Tribunalul Sălaj, județ pe care Lucian Bode îl controlează din punct de vedere politic, acesta speră să blocheze in extremis o decizie care ar arăta că lucrarea sa, intitulată „Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul Secolului XXI. România în context european actual”, este una plagiată consistent. 

O decizie categorică de plagiat, venită chiar de la universitatea care i-a acordat în 2018 titlul științific de doctor în relații internaționale și studii de securitate, ar pune sub semnul întrebării rămânerea în guvern a lui Lucian Bode.

Articolul integral poate fi citit aici.