Peste 60 de pagini din teza de doctorat a lui Gabriel Vlase, directorul Serviciului de Informații Externe (SIE), sunt plagiate cuvânt cu cuvânt după o altă teză de doctorat. Cea mai lungă secvență de conținut plagiat numără 16 pagini consecutive.

Jurnalista Emilia Șercan prezintă în PressOne probele care demonstrează că doctoratul șefului SIE, Gabriel Vlase, include cel puțin 66 de pagini de conținut plagiat, în multiple secvențe de pagini copiate bloc, din teza fostului ministru al Apărării Sorin Frunzăverde.

Vlase nu a negat nici măcar o singură dată, în discuția cu PressOne, că și-a plagiat doctoratul: "Într-adevăr, cu plagiatul ăsta, dacă așa scrie la lege, așa scrie [...]. Dar, unde-i greșeală, să fie greșeală. Rea intenție n-a fost. Vă spun sincer”.

Numit în funcție în iunie 2018 de Klaus Iohannis, șeful SIE n-a fost declarat plagiator după "curățenia generală”, în urma căreia Academia SRI și-a depistat ca plagiate peste 50% dintre tezele de doctorat girate în primul deceniu de existență al Școlii doctorale Intelligence și Securitate

Gabriel Vlase, care și-a publicat teza sub formă de carte în 2010, a apelat pentru postfața volumului la nimeni altul decât la ultimul șef al Securității comuniste, Iulian Vlad - subscriindu-se astfel, ca parlamentar, intensei campanii de eroizare a celui care a condus poliția politică a lui Nicolae Ceaușescu până în decembrie ‘89.

Lucrarea, care i-a adus titlul științific de doctor șefului spionilor din România, a fost susținută în 2010 la Academia SRI, numele sub care este cunoscută Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” a Serviciului Român de Informații (SRI). 

Mai multe detalii puteți citi în PressOne.