Consumatorii casnici vor plăti cel mult 71 de bani pe KWh, cât plăteau anul trecut, după ce au fost adoptate măsuri de compensare și plafonare ale prețului la energie și gaze naturale, anunță luni ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu.

„Consumatorii casnici vor plăti maxim 71 de bani pe KWh, exact cât plăteau anul trecut. Asta după ce am adoptat măsuri de compensare și plafonare ale prețului la energie și gaze naturale, pentru a-i ajuta pe cetățeni să treacă cu bine peste această iarnă. Românii nu trebuie să facă absolut nimic decât să își monitorizeze consumurile. Am mărit grila de consum, nu mai sunt 200 de kWh, în urma amendării din Parlament pragul de consum lunar este 300 de kWh, plus 10% marja de toleranță”, a scris Virgil Popescu pe Facebook.

La gaze naturale a rămas același volum: 1.200 de metri cubi. Dacă prețul se duce peste 1 leu pe KWh, intervine plafonul.

Pentru un consum de 100 de KWh, valoarea facturii va fi un leu X 100, din care se scade compensarea, deci prețul va fi de 71 de lei.

Senatorii din comisiile economice au adoptat luni mai multe modificări la legea de aprobare a ordonanței pentru compensarea facturilor la energie: plafonarea prețului la gaze și energie electrică pentru consumatori casnici și o mai mare compensare a facturilor. Totodată, consumatorii vulnerabili și-ar putea amâna cu șase luni plata facturilor.

Pentru consumatorii finali noncasnici - operatorii economici, s-a convenit exceptarea, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii certificatelor verzi, a contribuției pentru cogenerare de înaltă eficiență, accizei, pentru primii 200 MWh consumați și exceptarea, în cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii accizei pentru primii 500 MWh consumați lunar.