De Ziua Națională a României, președintele Iohannis a promovat doi generali SIE. Președinția României a anunțat că șeful statului a semnat mai multe decrete de promovare a ofițerilor.

Două dintre aceste decizii prezidențiale îi privesc pe prim-adjunctul și pe directorul adjunct al SIE.

Este vorba despre un „decret de promovare în gradul de general cu patru stele a domnului Nedelcu Eugen-Mihail, de la Serviciul de Informații Externe” și despre un „decret de promovare în gradul de general-locotenent cu trei stele a domnului Brița Ioan-Octavian, de la Serviciul de Informații Externe”,  scrie publicația patrouilleursmedias, citată de Rador, informează G4Media.ro.

Potrivit informațiilor disponibile pe site-ul SIE, generalul Eugen Nedelcu este prim-adjunct al directorului SIE. Generalul Ioan Brița este director adjunct al SIE. Directorul SIE este Gabriel Vlase, care este civil, conform legii.

Cele două decrete nu precizează motivele care au dus la înaintarea în grad a celor doi ofițeri.Ofițerii români de informații români sunt recunoscuți pentru faptul că lucrează alături de colegii lor din NATO în misiuni internaționale. Aceste misiuni au avut loc în Afganistan și Irak.

O acțiune la care se spune că au participat agenți SIE este repatrierea civililor români din Afganistan, când statele occidentale și-au retras trupele din acea țară. Misiunea din Afganistan a fost considerată cu risc ridicat.Se pare că agenții de informații români desfășoară acțiuni și în Europa. Prin lege, singura persoană care acordă gradul de general sau care promovează un general în gradul următor este șeful statului. Gradul de general de patru stele al lui Nedelcu Eugen este cel mai înalt din toată România pe timp de pace.