Primarul interimar al Sectorului 4, Daniel Băluță, a anunțat că va sesiza organele de anchetă pentru a verifica respectarea dispozițiilor legale în ceea ce privește acordarea contractului pentru monumentul "Memorialul Colectiv”.

Decizia privind sesizarea Agenției Naționale pentru Achiziții Publice și Serviciul de Investigare a Fraudelor vine după finalizarea raportului Corpului de control al primarului asupra activităților desfășurate de Direcția Administrare Parcuri și Zone de Agrement Sector 4 în acest caz.

Raportul a fost făcut după ce presa a relatat despre problemele ridicate de atribuirea contractului.

EurActiv.ro a scris, săptămâna trecută, că aproape 80.000 de euro, bani publici pentru construirea unui monument în memoria victimelor de la Colectiv, au fost dați fără licitație de Primăria Sectorului 4 unei firme fondate de candidatul UNPR la Primăria Oltenița, Aurel Bîra.

Conform celui mai recent raport de activitate depus pe site-ul Ministerului de Finanțe, Euroconstruct Group SRL, firma care a primit fără licitație contractul pentru construcția Monumentului Colectiv, avea, în 2014, un singur angajat și o cifră de afaceri de puțin peste 7.000 de lei.

 

Sunt neconcordanțe între modalitatea de desfășurare a procedurii de achiziție publică. Sunt nereguli și noi trebuie să ne adresăm organelor de specialitate pentru a ne răspunde la o serie de întrebări. Sunt elemente ce ne duc cu gândul la o fraudă. Competența noastră este de a sesiza și a solicita organelor de anchetă identificarea vinovaților,

a declarat, luni, primarul interimar, într-o conferință de presă, potrivit Agerpres.

Băluță susține că nu a fost niciodată vorba despre realizarea în Parcul Lumea Copiilor a unui monument, iar până în prezent nu există vreo probă care să ateste vreo legătură între fostul primar Cristian Popescu Piedone și aceste lucrări.

În urma verificării modului de atribuire a contractului de lucrări nr. 602/11.03.2016, încheiat de Direcția Administrare Parcuri și Zone de Agrement Sector 4 cu executantul SC Euroconstruct Group SRL, a rezultat că s-a făcut prin încredințare directă, fără respectarea principiilor care stau la baza atribuirii contractelor de achiziție privind promovarea concurenței între operatorii economici, transparenței, nediscriminării, utilizării fondurilor publice, potrivit raportului Corpului de Control al primarului Sectorului 4, publicat luni.

Daniel Băluță a mai spus că angajații Administrației Parcuri și Zone de Agrement Sector 4, care se fac vinovați de încălcarea legii în acest caz, vor trebui să achite costurile amenajării peisagistice efectuate până la momentul sistării lor, după raportul de control.

 

Nimeni nu și-a imaginat că o direcție descentralizată a primăriei ar putea să funcționeze în acest mod. Este o direcție cu personalitate juridică și care răspunde de propriile fapte. În mod normal, ar fi trebuit să îmi ceară aprobarea moral, legal nu exista această obligativitate,

a susținut primarul interimar. 

El a precizat că lucrările sunt sistate, iar terenul va fi readus la starea inițială.

"Acest contract considerați-l reziliat și că nu există nimic, nici cireși japonezi, nici băncuțe, nici amenajări, nimic. Terenul trebuie adus la starea inițială", a adăugat Băluță, subliniind că Poliția locală va supraveghea ca acest lucru să fie realizat.

Ce a constatat Corpul de Control:

  •  lucrările de amenajare a unui spațiu verde pentru victimele incendiului de la Clubul Colectiv, inclusiv bugetul aferent, au fost aprobate prin HCL nr.30/11.02.2016, în baza notei de fundamentare întocmite de Direcția Administrare Parcuri și Zone de Agrement Sector 4.
  • nu au fost respectate scopul și principiile care stau la baza atribuirii contractelor de achiziție privind promovarea concurenței între operatorii economici, transparenței, nediscriminării, utilizării fondurilor publice, potrivit art.2 din OUG nr. 34/2006.
  • documentele justificative care au stat la baza valorii estimate, respectiv antemăsurătorile - lista cu cantitățile de lucrări și devizul estimativ, nu sunt asumate de compartimentul de specialitate din cadrul autorității contractante.
  • nu s-au regăsit în dosarul achiziției publice informații sau documente cu privire la o prospectare a pieței care să justifice selectarea operatorului S.C. Euroconstruct Group S.R.L.
  • s-au constatat elemente de neconcordanță în întocmirea cronologică a actelor procedurale, respectiv datainvitației de participare (03.03.2016) este anterioară datei întocmirii notei justificative, privind determinarea valorii estimate (09.03.2016) și aprobării achiziției directe.
  • autoritatea contractantă nu a întocmit un document din care să rezulte modul de îndeplinire de către operator a cerințelor minime de calificare stabilite prin documentația de participare și specificațiile tehnice din caietul de sarcini.
"Având în vedere cele constatate de echipa de control se propune sesizarea Agenției Naționale pentru Achiziții Publice și a Serviciului Pentru Investigare a Fraudelor, cu privire la verificarea respectării dispozițiilor legale în materia achizițiilor publice, după cum rezultă din aplicarea prevederilor art.295 alin.(4) din OUG nr.34/2006, potrivit cărora „orice persoană fizică sau juridică are dreptul de a sesiza această instituție în vederea efectuarii verificărilor de specialitate care se impun”, se arată într-un comunicat al Primăriei Sectorului 4.