Peste o treime din teza de doctorat în Științe Militare semnată de primarul orașului Voluntari, Florentin-Costel Pandele, este copiată "grosolan" din alte surse, potrivit unei investigații a PressOne. Gabriela Firea acuză "o dezinformare marca PNL".

Pandele a devenit doctor în Științe Militare în iunie 2008, cu o lucrare susținută la Universitatea Națională de Apărare (UNAp). Conducător de doctorat i-a fost generalul de brigadă prof. univ. dr. Vasile Mihail Ozunu, actualul director al Colegiului Național de Apărare și fost secretar de stat în Ministerul Apărării în mandatul lui Gabriel Oprea. Pressone.ro amintește că Ozunu a făcut parte și din comisia care, în 2001, i-a acordat lui Oprea titlul de profesor universitar.

Doctoratul de la UNAp a fost al doilea obținut de Pandele. Cu doar 8 luni înainte, în noiembrie 2007, el devenise doctor în Ordine Publică și Siguranță Națională, la Academia de Poliție "Alexandru Ioan Cuza".

PressOne a analizat teza de doctorat susținută la UNAp de Florentin Pandele și a identificat zeci de pagini copiate din alte lucrări sau preluate pur și simplu, fără ghilimele, din Strategia Națională de Securitate dată publicității în aprilie 2006.

"Lucrarea are 201 pagini, dintre care 183 reprezintă conținutul propriu-zis. După aceste 183 de pagini, Pandele a lipit anexe cu un conținut simplist: o cronologie a aderării României la Uniunea Europeană, o listă cu denumirile instituțiilor europene, textul Tratatului de aderare la UE, precum și un paragraf cu un scurt istoric al Tratatului de la Lisabona. Tot în finalul lucrării, doctorul Pandele a inserat o amplă bibliografie, care cuprinde articole în română, engleză, franceză și germană, tratate și lucrări, inclusiv Strategia de Securitate Națională, fără a menționa însă numărul paginilor de unde, eventual, a preluat informații.În corpul lucrării, procedura de citare este inexistentă", notează PressOne.

"În mod straniu", Pandele folosește uneori ghilimele pentru denumiri ale instituțiilor din UE, precum Parlamentul European, dar absolut niciun citat nu este încadrat în conformitate cu procedurile academice, mai notează publicația citată, adăugând că, "în esență, doctoratul primarului din Voluntari cuprinde fie însăilări de paragrafe copiate, fie pagini la rând preluate de la alți autori".

Întreaga investigație pe PressOne.ro.

Replica lui Firea: ''Un articolaș, o dezinformare marca PNL''

Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a calificat joi acuzațiile din PressOne privind plagiatul celui de-al doilea doctorat al soțului ei, Florentin Pandele, drept ''o nouă dezinformare marca PNL'', susținând că ''este ca și cum i-ai contesta unui jurnalist o lucrare despre media''.

''Este vorba de o nouă dezinformare marca PNL. Azi dimineață mă sunau foștii colegi din presă să-mi spună că un domn deputat PNL care candidează la Voluntari sună presa și roagă să fie mediatizat un articolaș de pe un site cu niște lucruri total neadevărate despre soțul meu. Eu v-am mai spus că vă pot da și numărul soțului, sunt lucruri total neadevărate, nu este real ce s-a scris acolo. Este exact ca și cum l-ai acuza pe un jurnalist că și-a plagiat o lucrare despre mass-media, exact așa și în acest articol. Soțul meu, așa cum știți, a finalizat studiile liceale militare, de asemenea Academia Navală de la Constanța, iar doctoratul la care se face referire este tot din această zonă. Nu este vorba despre altceva. Repet, este ca și cum i-ai contesta unui jurnalist o lucrare despre mass-media'', a declarat Firea, relatează Mediafax.

Ea a susținut că este vorba doar de lovituri de campanie.

''Așa este campania electorală, sunt și lovituri sub centură, sunt orchestrate de către contracandidații noștri, vom rezista pentru că deja bucureștenii și nu numai ei au văzut despre ce este vorba: numai acuzații nefondate și minciuni. Soțul meu a informat acest site că îi va acționa în instanța pentru că nimic din cele afirmate acolo nu este adevărat'', a concluzionat Gabriela Firea.