Primarul interimar al Sectorului 4, Daniel Băluță, anunță sistarea lucrărilor la monumentul "Memorialul Colectiv”, în urma neregulilor descoperite de presă în acordarea contractului. Conducerea direcției care a organizat totul a fost sancționată.

EurActiv.ro a scris, miercuri, că aproape 80.000 de euro, bani publici pentru construirea unui monument în memoria victimelor de la Colectiv, au fost dați fără licitație de Primăria Sectorului 4 unei firme fondate de candidatul UNPR la Primăria Oltenița, Aurel Bîra. 

Conform celui mai recent raport de activitate depus pe site-ul Ministerului de Finanțe, Euroconstruct Group SRL, firma care a primit fără licitație contractul pentru construcția Monumentului Colectiv, avea, în 2014, un singur angajat și o cifră de afaceri de puțin peste 7.000 de lei.

Conform informațiilor publicate de EurActiv.ro miercuri, monumentul urma să fie amplasat în "zona șahiștilor” din Parcul Lumea Copiilor din Sectorul 4, în apropierea Palatului Copiilor din zona Tineretului din București și avea să coste, potrivit anunțului Primăriei Sectorului 4, 321.405 lei.

"În urma știrilor apărute în presă și pe rețelele de socializare, primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a decis sistarea lucrărilor de amenajare peisagistică din Parcul Lumea Copiilor și suspendarea de îndată a conducerii Direcției Administrare Parcuri și Zone de Agrement Sector 4, care s-a ocupat de acest proiect”, a anunțat, vineri, Primăria Sectorului 4, într-un comunicat. 

UPDATE 

Primăria Sectorului 4 a anunțat, vineri după-amiază, rezultatele raportului preliminar al Corpului de Control al instituției. Potrivit inspectorilor Primăriei, Direcția care a organizat procedura de achiziție nu a respectat „scopul și principiile care stau la baza atribuirii contractelor de achiziție privind promovarea concurenței între operatorii economici, transparenței, nediscriminării, utilizării fondurilor publice”.

Mai mult, potrivit Corpului de Control al autorității de Sector au ales arbitrar, fără o analiză corectă a pieței, firma din Oltenița, cu multe conexiuni politice dar cu slabe performanțe economice, care a primit fără licitație lucrarea.

Corpul de Control afirmă că respectiva direcție din Primărie alesese deja firma din Oltenița înainte ca achiziția să fie aprobată și prețul ei să fie stabilit.

Iată principalele constatări ale Corpului de Control în urma anchetei preliminare:


  • în uma verificării modului de atribuire a contractului de lucrări către Euroconstruct Group s-a constatat că nu au fost respectate scopul și principiile care stau la baza atribuirii contractelor de achiziție privind promovarea concurenței între operatorii economici, transparenței, nediscriminării, utilizării fondurilor publice.
  • documentele justificative care au stat la baza valorii estimate a contractului nu sunt asumate de compartimentul de specialitate din cadrul autorității contractante și nu a fost consultată o bază de date cu oferte de preț. 
  • în dosarul achiziției publice nu s-au regăsit informații sau documente cu privire la o prospectare a pieței care să justifice selectarea operatorului Euroconstruct Group, căruia i-a fost transmisă invitația de participare.
  • s-au constatat elemente de neconcordanță în întocmirea cronologică a actelor procedurale, respectiv invitația de participare este anterioară întocmirii notei estimative și aprobării achiziției directe.
  • din lista cuprinzând consumurile cu mână de lucru, rezultă cheltuieli incluse aferente unui număr de 23 de specialiști, în neconcordanță cu fișa de instruire colectivă privind sănătatea și securitatea în muncă, în care apar nominalizați din partea executantului, 7 persoane nominalizate în derularea activităților.
  • Serviciul Disciplina în Construcții și Afișaj Stradal din cadrul Direcției Generale de Poliție Locală Sector 4 a efectuat pe 1 aprilie un control de specialitate referitor la lucrările de construcții executate în Parcul Lumea Copiilor- Zona Șahiști, și a constatat că lucrarea respectivă se execută fără autorizație de construire, dispunându-se sistarea lucrărilor la stadiul fizic actual.

Primăria Sectorului 4 a mai anunțat că, până acum, nu a fost efectuată nicio plată către firma Euroconstruct Group.

Raportul final al Corpului de Control va fi prezentat în cursul săptămânii viitoare.

Totodată, primarul Daniel Băluță a dispus extinderea misiunii Corpului de Control, astfel încât vor fi verificate toate investițiile aflate în derulare în acest moment, în cadrul compartimentelor Autorității Locale Sector 4.