Numărul 2 din Comisia Europeană a venit la București cu niște mesaje foarte clare pentru politicieni și a plecat convins, cel puțin la nivel public, că decidenții români au înțeles. Declarațiile politicienilor nu susțin optimismul său.

Foarte bun cunoscător al României, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a făcut joi un tur de forță la București pentru a le transmite politicienilor români să nu se mai amestece în justiție și să se ocupe de alte domenii unde sunt cu adevărat probleme - educație, sănătate, locuri de muncă.

În toate întâlnirile și în conferința de presă, Frans Timmermans a punctat câteva mesaje esențiale, anunțând că va reveni în curând în România, semn că va urmări cu atenție mișcările viitoare ale decidenților politici.

Ce mesaje a transmis Timmermans: 

  • România a făcut progrese în lupta anticorupție și în consolidarea independenței justiției, dar în ultimul an lucrurile au stagnat și, mai mult, există semnale că Bucureștiul face pași înapoi. În aceste condiții, speranțele exprimate de politicienii români privind ridicarea MCV înainte de preluarea Președinției Consiliului UE sunt deșarte. 
  • politicienii nu ar trebui să mai atace justiția în mass-media, pentru a nu afecta imaginea acesteia și pentru a nu da impresia oamenilor că există probleme. El a subliniat faptul că din punctul de vedere al Comisiei sistemul judiciar din România nu reprezintă o problemă.  
  • le-a reamintit politicienilor că menirea lor e să facă legi pentru binele societății, nu pentru a-și urmări propriile interese. 
  • politicienii dâmbovițeni ar trebui să renunțe la acuzațiile privind informarea eronată a Comisiei de către Reprezentanța sa de la București. 
  • de la socialist la socialist, l-a sfătuit pe Liviu Dragnea s-o lase mai moale cu așa-zisa reformă a justiției și să se ocupe de domenii care afectează direct viața oamenilor: educație, sănătate, locuri de muncă, asistență socială etc.
  • politicienii trebuie să discute cu toți actorii atunci când fac legi, să asculte pe toată lumea și să coopereze. 
  • problemele din justiție trebuie rezolvate prin mecanisme interne ale sistemului judiciar, nu de către politicieni.
  •  Comisia Europeană va lega fondurile europene de respectarea principiilor statului de drept. E vorba de toate fondurile, inclusiv cele din agricultură. Prevederea va fi valabilă pentru toate statele membre, dar vestea e deosebit de proastă pentru România și alte țări estice. 

Frans Timmermans s-a declarat mulțumit de discuțiile avute și a plecat cu convingerea că există disponibilitate pentru remedierea situației actuale.

Ce a rămas în urma lui?

Social-democrații și-au învățat lecția după OUG 13. Mimează detașarea și neimplicarea în justiție, spun europenilor ce vor aceștia să audă și își văd de treabă după un plan bine stabilit.

Membrii Comisiei speciale parlamentare pentru legile Justiției au rămas pe pozițiile de dinaintea discuției cu Timmermans. ”Fiecare a înțeles ce-a vrut”, după cum a mărturist cu nonșalanță senatorul PSD Robert Cazanciuc. 

Întâlnirea a fost înregistrată, iar un fragment din discuții s-a scurs în presă. Un gest cel puțin inamical al celor care au recurs la această stratagemă.

Liviu Dragnea a tot amânat să facă declarații, așteptând să plece Timmermans. Deși oficialul european a spus de nenumărate ori că e foarte bine informat, liderul Camerei Deputaților a evocat din nou informările eronate care ajung la Bruxelles și a emis o pretenție absolut nedemocratică: CE să primească doar informațiile furnizate de guvern și parlament. Restul n-au dreptul să se pronunțe.

Viorica Dăncilă a folosit tactica struțului. Guvernul nu a emis niciun comunicat de presă în urma întâlnirii dintre premier și oficialul CE, iar Dăncilă nu a spus nimic la începutul ședinței de guvern, deși abia se văzuse cu Timmermans. Jurnaliștii au vrut, după ședința de guvern, să afle de ce nu există o informare în legătură cu întrevederea. Momentul a fost jenant: purtătorul de cuvânt pur și simplu a refuzat să spună ceva, motivând că nu are mandat să vorbească. 

”Frans Timmermans nu o salvează pe Kovesi” titra seara un post de televiziune. Nu degeaba Timmermans îi spusese în conferința de presă unei jurnaliste că va fi atent la răspunsul pe care i-l dă, pentru a se înțelege foarte bine la postul respectiv ce vrea să spună. 

Măcar Liviu Pleșoianu e sincer: