Alianța USR PLUS a prezentat joi programul de guvernare, care conține 40 de angajamente în domenii precum sănătatea, educația, justiția, mediul, dar și democrația și presa liberă în Republica Moldova.

La eveniment au participat liderii Alianței USR PLUS, Dan Barna și Dacian Cioloș, alături de Cristian Ghinea și Oana Țoiu, coordonatori ai comisiilor de politici publice care au lucrat la programul de Guvernare din partea Alianței.

Cele 40 de angajamente pentru guvernare sunt:

1. Fără Penali în Funcții Publice Interzicerea ocupării de funcții publice alese pentru persoanele condamnate penal care nu s-au reabilitat.

2. Fără pensii speciale Eliminarea pensiilor speciale și calcularea tuturor pensiilor după același sistem. Egalitatea românilor în fața pensiei înseamnă la contribuție egală, pensie egală.

3. Să nu mori cu dreptatea în mână Vindecarea justiției prin corectarea legilor Justiției, desființarea Secției Speciale, repornirea activității DNA. Mai mult, justiție funcțională pentru cetățeni prin măsuri clare care vor face ca aceștia să primească soluții rapide și echitabile pentru dosarele lor.

4 Un stat reformat 300 parlamentari, primari în 2 tururi și reforma electorală
Schimbarea modului în care sunt ocupate funcțiile publice prin: limitarea numărului de parlamentari la 300, alegerea primarilor în două tururi, creșterea reprezentării românilor din diaspora, vot prin corespondență și vot electronic, liste deschise de candidați.

5. Transparență totală Publicarea online și accesul cetățenilor la toate cheltuielile publice, contractele de achiziții publice și la toate informațiile relevante privind instituțiile statului, de la Guvern până la primării.VEZI ANGAJAMENTUL INTEGRAL

6 Primării mai puține și mai eficiente Reducerea numărului de primării prin comasare voluntară, în vederea creșterii calității serviciilor publice furnizate locuitorilor. Reforma administrativă va viza și gestionarea eficientă a zonei metropolitane din jurul orașelor cu peste 100.000 de locuitori.

7 Fără mii de agenții Desființarea sau reorganizarea agențiilor, autorităților și instituțiilor care deși sunt finanțate cu bani publici sau beneficiază de privilegii de la stat, nu sunt în mod real în serviciul cetățeanului. În plus, obligativitatea ca acestea sa raporteze public indicatoriii de performanță, numărul de beneficiari și bugetul cheltuit.

8 Cetățenie digitală Crearea infrastructurii necesare pentru ca cetățenii să nu mai plimbe hârtii între instituții, ci informațiile să circule electronic, sigur, rapid și ușor de urmărit. Construirea „autostrăzilor digitale” între instituțiile statului care au baze de date, astfel încât acestea să comunice eficient între ele.
Sănătate cu prioritate

9 Fond de 1 miliard de euro pentru o infrastructură sanitară modernă Constituirea unui Fond Național de Inovație în Sănătate și dezvoltarea de soluții digitalizate și de telemedicină pentru o practică medicală fără birocrație și îmbunătățirea relației medic-pacient.

10 Stimulente pentru a ne menține sănătoși, nu bolnavi

11 Dreptul de a alege în sănătate Dreptul fiecărui român să-și aleagă asiguratorul de sănătate – în sistemul de stat sau privat - și să aibă o sumă garantată de stat cu care să facă efectiv acest lucru.

12 Acces garantat la medicamente esențiale Garantarea accesului românilor, în regim 100% compensat, la medicamentele esențiale de pe lista Organizației Mondiale a Sănătății.

13 Siguranța pacientului pe primul loc Creșterea calității actului medical și a siguranței pacientului prin măsuri care asigură profesionalizarea continuă. Crearea primului Program Național de Îmbunătățire a Calității Actului Medical prin care vor fi recompensate educațional și financiar echipele medicale care își îmbunătățesc rezultatele, precum și spitalele care implementează proiecte concrete de creștere a siguranței actului medical și a experienței pacientului.

14 Medic și pacient la un click distanță Constituirea unui Fond Național de Inovație în Sănătate prin care să fie stimulată dezvoltarea de soluții digitalizate și de telemedicină prin care să debirocratizăm practica medicală și să apropiem medicul de pacient. 

15 Educație ca la carte. Fără politică la școală Depolitizarea învățământul preuniversitar românesc și asezarea copilului în centrul sistemului. Desființarea inspectoratelor școlare și transformarea directorilor de școli în manageri performanți, aleși prin concurs.

16 Dreptul de a alege în educație Să poți alege școala la care merge copilul tău, din mai multe opțiuni bune. Deciziile în școlile publice să fie luate nu de minister și primărie, ci de consiliul de administrație al școlii. Regândirea materiilor și stabilirea unui curriculum național simplificat, completat de unul suplimentar ales de elev sau de școală. Un proces mai ușor de înființare și funcționare a grădinițelor, școlilor și liceelor private.

17 Școala de la 8 la 5, masă caldă și școală după școală Creșterea calității învățământului prin reorganizarea programului elevilor. Astfel, în intervalul 8.00-17.00 elevii participă la orele de studiu dimineața, la pranz au parte de o masa caldă, iar după-amiază se pot implica în activități opționale (teme, activități sportive, cluburi de interes etc).

18 Sprijin pentru școala online Organizarea și dezvoltarea a 8 Centre Regionale pentru Suport în Educație Online, care să ofere școlilor sprijin în desfășurarea orelor online; de la conectarea la internet de mare viteză și achiziția de echipamente, până la formarea de competențe digitale pentru cadrele didactice.

19 Economia pe care țara o merită. Antreprenoriat fără birocrație Reducerea birocrației impusă de stat pentru întreprinderile românești. Continuăm procesul de debirocratizare prin analiza permanentă a poverii administrative pe mediul de afaceri și reducerea cerințelor inutile.

20 Bani europeni investiți în industrii ale viitorului Dezvoltarea României prin investiții în industrii strategice la nivel european și în avantaje competitive la nivel local: tehnologie verde, digital, eco turism, industrii creative.

21 „Clasa de mijloc la sate”: susținerea fermierilor mici și mijlocii Creșterea competitivității și a performanței economice a fermierilor mici și mijlocii prin acces la: know-how, forme asociative și centre de colectare cu servicii integrate („food hubs”) și la canale de vânzare variate.

22 Acces la finanțare pentru antreprenori Facilitarea accesului la informații si la finanțare pentru antreprenori, oportunități în funcție de stadiul afacerii și diversificarea surselor de finanțare.

23 Lider european în îngrijirea vârstnicilor Revigorarea Institutului Ana Aslan și crearea unei rețele naționale la standarde europene pentru asistență medicală geriatrică, cercetare și gerontologie socială, îngrijire geriatrică și paliativă.

24 Gazele din Marea Neagră contribuie la pensiile românilor
Demararea proiectului strategic de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră și folosirea veniturilor obținute pentru a investi prin fondurile de pensii administrate privat, în beneficiul românilor (pensia privată obligatorie).

25 Drumul spre acasă pentru românii din diaspora
Facilitarea reîntoarcerii în țară a românilor care își doresc să revină. Programe de asistență clar țintite pentru informare, întoarcere, acomodare și încurajarea antreprenoriatului în țară.

26 Zero taxe pe salariul minim Reducere impozitării muncii prin scutirea de taxe și impozite a 2.230 de lei din salariul brut (echivalentul salariului minim pe economie). Aplicarea taxelor și impozitelor să se facă doar pe suma care depășeste salariul minim pe economie.

27 Și natură, și infrastructură. Autostrăzi pe bune, nu pe hârtie O nouă abordare în implementarea marilor proiecte de infrastructură cu: finanțare adecvată, un calcul realist al costurilor, restructurarea companiei naționale de autostrăzi, angajarea de profesioniști și stabilirea unor priorități clare.

28 Fără gunoaie în natură Reducerea cantităților de ambalaje care în loc să fie reciclate ajung să polueze mediul, prin introducerea unui sistem național de returnare voluntară a ambalajelor: lăsăm garanție, ducem ambalajele înapoi și recuperăm garanția. Un parteneriat real și reciproc avantajos între stat și cetățeni.

29 Împădurim România și combatem tăierile ilegale prin DNA-ul Pădurilor Creșterea treptată a capacității de împădurire prin atragerea de fonduri europene, fonduri private și alocări bugetare. Atingerea unui ritm de împădurire anual care să facă posibilă acoperirea cu păduri a aproximativ 40% din suprafața terestră a României, până în 2050.Înființarea unei Direcții de Investigare a Infracțiunilor de Mediu, instituție autonomă, organizată pe modelul DNA și DIICOT.

30 Lupta cu sărăcia. Programele naționale ”Fiecare copil la grădiniță” și ”Școală pentru toți” Creșterea numărului de copii din medii sărace care merg la grădiniță, prin dezvoltarea și extinderea programului „Fiecare Copil în Grădiniță”. Reducerea abandonului școlar prin extinderea programului „Școală pentru Toți”, de la 500 la 1.200 școli vulnerabile.

31 Combaterea sărăciei energetice Implementarea de proiecte și programe finanțate cu fonduri europene, care să asigure accesul tuturor românilor la energie.

32 Protecție socială și muncă legală în domeniul serviciilor Crearea unui cadru legal simplificat în domeniul serviciilor, prin acordarea unei forme simplificate de plată (vouchere) pentru lucrătorii sezonieri, zilierii, personalul de menaj și îngrijire. Aceste categorii vor dobândi beneficii sociale (pensie, asigurare de sănătate) și în acelasi timp se va lărgi baza de colectare a contribuțiilor și impozitelor.

33 Fleximuncă Introducerea contractelor de muncă multi-flexibile, care permit angajatorilor și angajaților să decidă individual condițiile în care un angajat își desfășoară activitatea. Soluții precum munca de la distanță (telemuncă), adaptarea programului de lucru de 8 ore, comprimarea săptămânii de muncă, măsurarea rezultatelor cu indicatori de obiectiv și nu normare pe ore, job-sharing, alegerea zilelor libere, beneficii flexibile.

34 Un loc de muncă: cea mai bună protecție socială (VMI) Implementarea legii Venitului Minim de Incluziune care stimulează căutarea locurilor de muncă pentru că persoanele care primesc asistență socială nu mai trebuie să aleagă între un loc de munca și păstrarea ajutorului social.

35 CRESC - Corpul Român de Solidaritate și Cooperare Cearea unui sistem integrat de servicii de către pentru: oamenii care care doresc să se implice în activități cu impact în comunitate, organizații care lucrează cu aceștia și comunitățile beneficiare. Inițiativă a Corpul Român de Solidaritate și Cooperare (CRESC).

36 Calitate a vieții. Internet pentru toți
Asigurarea accesului tuturor românilor la internet de mare viteză și alfabetizare digitală, nevoi devenite esențiale în orice aspect al vieții, inclusiv sănatate, educație și muncă.

37 Un viitor pentru cultura independentă Ajutor de stat pentru operatorii culturali din sectorul independent-privat, în condițiile suspendării activității acestora pe termen nedefinit. Sprijin pentru relansarea producției culturale în condițiile revenirii treptate a publicului la evenimentele cu prezență fizică.

38 Aducem sportul înapoi în școală Educație pentru și prin sport prin creșterea rolului formativ - educațional al sportului în școală. Regândirea orelor de educație fizică și încurajarea competițiilor școlare.

39 Case frumos restaurate în satele românești Restaurarea caselor cu valoare culturală din mediul rural, prin acordarea unor finanțări nerambursabile. Impact în îmbunătățirea calității vieții locuitorilor, dezvoltarea satelor din perspectivă turistică, protejarea resurselor locale și prevenirea depopulării satelor.Restaurarea în primul an a până la 300 de locuințe de la țară.

40 Democrație și presă liberă în Republica Moldova Crearea unui Fond pentru Democrație în Republica Moldova care să sprijine dezvoltarea societății civile și a presei libere.

Lista detaliată a angajamentelor poate fi consultată aici.