Mai mulți procurori au ridicat luni documente de la Secretariatul General al Guvernului, au declarat surse guvernamentale pentru Mediafax.

UPDATE 2 În urma comunicatului de presă emis de Ministerul pentru Relația cu Parlamentului, DNA cere Parchetului General să se autosesizeze din oficiu cu privire la „compromiterea intereselor justiției”.

Prin comunicat, ministerul ar fi devoalat date cu caracter nepublic din ancheta procurorilor.

„Direcția Națională Anticorupție a sesizat procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru a aprecia asupra necesității sesizării din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 277 Cod penal, respectiv compromiterea intereselor justiției, în legătură cu împrejurarea că, în conținutul unui comunicat dat publicității la data de 1 august 2017, Ministerul pentru Relația cu Parlamentul a inserat date nepublice din cadrul unei anchete penale, de natură să afecteze buna desfășurare a acesteia.

Concret, în comunicat se oferă date despre obiectul percheziției și se fac referiri la calitatea persoanelor audiate și la natura probelor. Datele din anchetă au fost devoalate de instituția guvernamentală în condițiile în care, anterior, Direcția Națională Anticorupție – unitatea de parchet competentă să efectueze ancheta a emis un comunicat din care rezulta că stadiul în care se află în prezent ancheta impune limite stricte de comunicare publică (comunicat nr. 746/VIII/3din data de 1 august 2017).

Precizăm că regimul informațiilor referitoare la acte procedurale efectuate de organele de urmărire penală, respectiv percheziții, audieri de persoane, etc., este strict reglementat, iar informații de acest tip nu pot face obiectul comunicării publice decât în anumite împrejurări, strict determinate de stadiul anchetei și stabilite numai de organul de urmărire penală”, arată DNA în comunicat.

UPDATE 1 Ministerul pentru Relația cu Parlamentul a transmis marți un comunicat în care explică faptul că, în cursul zilei de luni, mai mulți procurori și ofițeri de poliție judiciară din cadrul DNA București au efectuat percheziții, în baza unui mandat de percheziție domiciliară emis de către Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Penală, în patru birouri din cadrul Ministerului pentru Relația cu Parlamentul, care are sediu principal în Palatul Victoria.

"Percheziția s-a desfășurat între orele 15:00 și 19:00 și a vizat concursurile pentru ocuparea funcțiilor de consilier 1 și consilier 2, organizate de către minister în aceeași zi. Au fost audiate persoane de la cabinetul ministrului și din minister – respectiv Comisia de concurs, au fost făcute fotografii și filmări pe toată perioada perchezițiilor", se arată în comunicat.

***

DNA a confirmat perchezițiile efectuate luni, printr-un comunicat de presă, și a precizat că faptele sunt din luna iulie a acestui an.

„Ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, în cursul zilei de 31 iulie 2017, între orele 15.00 - 19.00, au fost efectuate percheziții domiciliare în 5 locații situate în sediul unei instituții publice din București.Perchezițiile au fost efectuate în cadrul unui dosar penal aflat pe rolul Secției de combatere a corupției, dosar ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție comise în cursul lunii iulie 2017”, se arată în comunicatul DNA.

Procurorii DNA ar fi discutat cu mai mulți angajați ai Secretariatului General al Guvernului.

Deocamdată nu se știe în ce dosar au fost operate aceste acțiuni.

Conform unor surse judiciare citate de Realitatea TV, vizat de percheziții a fost Secretariatul General al Guvernului, condus de Mihai Busuioc, un apropiat al lui Liviu Dragnea. 

Mihai Busuioc a fost demis de Sorin Grindeanu, pe finalul mandatului său, iar Victor Ponta îi luase locul. Atunci s-au făcut amenințări cu plângeri penale la DNA.

O altă țintă a procurorilor a fost sediul Ministerului pentru Relația cu Parlamentul. Acesta se află tot la Palatul Victoria și e condus de Viorel Ilie (ALDE).