Senatoarea PNL Alina Gorghiu a inițiat o propunere legislativă prin care profesorii trimiși în judecată pentru fapte împotriva libertății și integrității sexuale să fie suspendați de la catedră.

Astfel, dacă profesorul este trimis în judecată pentru săvârșirea unor fapte împotriva libertății și integrității sexuale sau pentru orice alte fapte penale incompatibile cu funcția deținută, raporturile de muncă ale acestuia se suspende de drept până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești, transmite senatoarea PNL.

Aceasta consideră că măsura este esențială pentru a asigura nu doar încrederea în școală, ci și o protecție sporită a elevului.

În expunerea de motive, Gorghiu spune că, analizând legislația în vigoare, se observă că pentru cadrele didactice, spre deosebire de alte categorii de persoane (funcționarii publici, magistrați, polițiști etc.), nu există dispoziții referitoare la suspendarea raporturilor de muncă în cazul săvârșirii unor fapte penale.

De asemenea, propunerea vine cu o soluție și dacă respectiva cauză se află în faza urmăririi penale: conducerea instituției de învățământ are posibilitatea de a suspenda raporturile de muncă.

"Este important ca victima să fie protejată în permanență, indiferent de stadiul în care se află procesul, însă, având în vedere că în faza incipientă a anchetei penale abia încep să se strângă probele la dosar, rămâne la latitudinea conducătorului instituției", se ma arată în expunerea de motive.