Senatul a adoptat tacit luni un proiect de lege care prevede că șoferii care produc accidente mortale și au consumat alcool vor rămâne fără permis pe viață.

Proiectul pentru modificarea OUG 195 din 12 decembrie 2002 privind circulația pe drumurile publice a fost adoptat tacit pentru că termenul de dezbatere a fost depășit.

Astfel, în OUG se introduce articolul 111, cu următorul cuprins: "În cazul în care titularul permisului de conducere a comis fapta regăsită în art. 192 alin. (1) din Codul Penal, săvârșită în condițiile prevăzute de art. 336, pedeapsa este interzicerea dreptului de a conduce un autovehicul pe viață".

În expunerea de motive, inițiatorii spun că statisticile privind numărul de conducători auto depistați sub influența substanțelor psihoactive sau băuturilor alcoolice sunt din ce în ce mai îngrijorătoare.

Mai exact, potrivit unor date prezentate presei, în anul 2020, la nivel național: 740 de conducători auto au fost depistați sub influența substanțelor psihoactive și 26.808 conducători auto au fost depistați sub influența băuturilor alcoolice.

În anul 2021, la nivel national, 1.535 de conducători auto au fost depistați sub influența substanțelor psihoactive și 27.368 de conducători auto au fost depistați sub influența băuturilor alcoolice.

În perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2022, 1.294 de conducători auto au fost depistați sub influența substanțelor psihoactive și 13.509 conducători auto au fost depistați sub influența băuturilor alcoolice.

Proiectul a fost depus în toamna anului trecut de PNL și merge acum la Camera Deputaților, for decizional în acest caz.