USR a depus joi un proiect de lege pentru transparentizarea cheltuielilor pe care partidele politice le fac, din banii publici primiți ca subvenție, cu presa și propaganda.

Prin acest proiect, USR spune că răspunde "numeroaselor semnale de alarmă privind modul în care partidele la putere folosesc banii de la bugetul de stat pentru a-și asigura o media favorabilă, pentru ca subiecte cu impact major asupra vieții tuturor românilor să fie ori ignorate, ori minimalizate și pentru a ataca opoziția cu fake news-uri pe bandă rulantă".

Formațiunea ia în considerare, totodată, solicitarea Consiliului Europei privind desecretizarea contractelor prin care fonduri publice sunt transferate de partide către presă.

Concret, inițiativa legislativă urmărește:

1. Transparentizarea cheltuielilor realizate de formațiunile politice cu presa sau/și propaganda- Partidele politice vor fi obligate să publice – pe site și la sedii, într-un loc vizibil – contractele încheiate pentru promovarea în presă și/sau pentru propagandă, inclusiv eventualele acte adiționale.- Sumele primite ca subvenții de către partide, precum și toate contractele în baza cărora acestea sunt cheltuite vor fi considerate informații de interes public în sensul Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public, fără a putea fi invocat secretul comercial.

2. Marcarea în consecință a programelor realizate cu o contribuție politică și definirea acesteia- Contribuție politică va fi considerată orice contribuție la finanțarea serviciului media în scopul promovării unui partid, membrilor acestuia sau activității lor.- Programele realizate cu astfel de contribuții vor trebui să fie marcate ca atare, astfel încât să reiasă clar partidul sau politicienii pentru a căror promovare s-au plătit fonduri.

3. Limitarea cheltuielilor făcute de partide din banii publici pentru promovarea politică- Cheltuielile partidelor pentru propagandă electorală la radio, tv, presă scrisă și online să nu poată depăși 40% din totalul subvenției primite de la stat.

Uniunea precizează și că USR este singurul partid care își publică transparent cheltuielile, pe https://transparentasg.usr.ro.

Proiectul USR vine după ce jurnaliștii de la Recoder, într-o investigație pornită de la un mail anonim, au pătruns în interiorul unui sistem care a devenit o amenințare pentru democrația din România, și anume cumpărarea presei de către politicieni. (Investigația poate fi urmărită aici)