Zeci de parlamentari USR au inițiat un proiect legislativ care prevede închisoare de până la 10 ani pentru cei care promovează idei comuniste.

"Pentru prevenirea instaurării regimului dictatorial comunist și combatere incitării la ură, la discriminare și la violență pe motiv de diferență de clasă socială prezenta lege reglementează interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter comunist", se arată în art. 1 din propunerea USR.

Inițiatorii mai spun c[ prin simboluri comuniste se înțelege: drapele, embleme, insigne, uniforme, sloganuri, formule de salut, precum și orice alte asemenea însemne.

Într-un atl articol, USR arată: "Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter comunist, aderarea la un astfel de grup sau sprijinirea, sub orice formă a vreunei asocieri de acest fel".

Totodată, inițiatorii spune că nu se pedepsesc persoanele care au comis faptele prevăzute mai sus, dacă denunță autorităților organizația, înainte ca aceasta să fi fost descoperită și să se fi început săvârșirea vreuneia dintre infracțiunile care intră în scopul grupului.

Un alt articol din propunerea legislativă își propune pedepsirea cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani pentru confecționarea, vânzarea, răspândirea sau deținerea în vederea răspândirii a simbolurilor comuniste. 

Este infracțiune și constituie înshisoare de la un an la 5 ani și distribuirea sau punerea la dispoziție publicului, în orice mod, prin intermediul unui sistem informatic, de materiale comuniste.

De asemenea, nu constituie infracțiune fapta prevăzută dacă este săvârșită în interesul artei sau științei, cercetării ori educației sau în scopul dezbaterii unei chestiuni în interes public.

Parlamentarii USR vor ca în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, toate organizațiile cu caracter comunist să se desființeze de drept.

+++

Proiectul este inițiat de 31 de parlamentari USR, iar Senatul este prima Cameră sesizată.