Mai mulți deputați liberali, printre care Alina Gorghiu, au depus un proiect de lege, care prevede că cei care refuză să participe la programele de prevenție pot fi obligați să suporte, parțial sau total, costurile tratamentelor bolilor.

Proiectul de lege, aflat în dezbatere publică până la 1 martie, prevede înființarea unei Agenții Naționale de Prevenție în Sănătate, care va propune un program național de prevenție multianual, cu subprograme anuale, relatează Agerpres.

Toți cetățenii români, precum și rezidenții legali au dreptul de a beneficia de programele, măsurile și acțiunile de prevenție, indiferent de calitatea lor de asigurat.

Beneficiarii programelor care contribuie activ la menținerea sănătății lor pot beneficia de stimulente financiare din partea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Pentru a beneficia de aceste stimulente, persoanele trebuie să aibă o stare bună de sănătate și să demonstreze practicarea activă a unui sport, prin participarea la competiții sportive.

Proiectul prevede dreptul de a refuza participarea la programele de prevenție, dar, în acest caz, va trebui să suporte, parțial sau în totalitate, costurile tratamentului.

"Asigurații pot să suporte costurile unor tratamente care altfel ar fi fost în totalitate gratuite. De exemplu, o pacientă cu cancer mamar depistat în stadiul 3 care a refuzat participarea la programele de depistare prin mamografie poate fi obligată să suporte o contribuție la costurile curative în cuantum de 10% sau 20%, dar fără a depăși anumite limite”, se arată în proiect.

Un alt exemplu se referă la pacienții cu hipertensiune arterială.

Astfel, cei care a refuzat să se prezinte la controlul medical, solicitat de medic, pot fi obligați "să suporte nu doar 50% din costul tratamentului, ci 50% din toate costurile de diagnostic și tratament, inclusiv concediile de boală determinate”.

Inițiatorii proiectului de lege sunt deputații liberali Alina Gorghiu, Eugen Nicolăescu, Lucia Varga și Horia Cristian.