Trei senatori PNL, PSD și UDMR au inițiat un proiect de lege privind acordarea voucherelor de vacanță și salariaților din sectorul privat.

Proiectul de lege prevede ca, începând cu data de 1 ianuarie 2024, cei aproximativ 4,2 milioane de salariați din sistemul privat, cu contracte de muncă, să beneficieze de vouchere de vacanță în valoare de 1.450 lei/anual, similar cu salariații din sistemul bugetar, până la data de 31 decembrie 2026.

Potrivit unuia dintre inițiatori, senatorul PNL Eugen Tapu-Nazare, voucherele de vacanță vor fi deductibile integral din impozitul pe venit, de 10%, plătit de fiecare salariat și/sau din CAS, fără nicio presiune suplimentară pe angajator.

Tot el spune că, primul efect al acestei decizii ar fi acela că presiunea fiscală pe salariat ar înregistra o scădere.

"Totodată, pe lângă eliminarea discrepanțelor dintre cele două categorii de salariați – cei din sistemul bugetar și cei din sistemul privat – adoptarea Proiectului de lege va conduce la revitalizarea turismului și a industriei HoReCa, cele mai afectate de criza pandemică, dar și la dezvoltarea industriilor conexe: alimentară, transporturi, comerț, servicii etc", a spus Nazare într-un mesaj pe Facebook.

Proiectul, care modifică OUG 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanță, a fost inițiat, pe lângă senatorul liberal, și de liderul senatorilor PSD, Radu Oprea, și de cel al senatorilor UDMR, Lorand Turos, și a fost semnat de 140 de parlamentari din Coaliția de guvernare.

Potrivit impactului bugetar calculat de inițiatori, acesta va fi de 6,09 miliarde lei și se estimează că până la 65% din suma se va întoarce la bugetul de stat sub formă de TVA, taxe, impozit pe salarii sau impozit pe profit. 

Proiectul de lege a fost depus la Senat, iar forul decizional în cazul acesta este Camera Deputaților.