Deputații USR Beniamin Todosiu și Victor Ilie au depus un proiect prin care primăriile să aibă un cuvânt de spus, printre altele, în autorizarea sălilor de jocuri de noroc.

„Sute de mii de români sunt dependenți de jocurile de noroc și un procent îngrijorător dintre aceștia au avut cel puțin o tentativă de sinucidere. În fiecare an, statul cheltuie aproape 500 de milioane de lei pentru tratamentul și recuperarea persoanelor dependente de jocuri de noroc. Iată de ce este nevoie de o modificare a legislației, astfel încât sălile de jocuri de noroc să poată fi înființate doar în condiții stricte și doar cu avizul administrației locale, care reprezintă practic comunitatea locală”, declară deputatul Beniamin Todosiu.

Jocurile de noroc sunt o problemă majoră în România, iar numărul dependenților de «păcănele» crește direct proporțional cu numărul sălilor de jocuri. De asemenea, acestea pot avea un impact negativ asupra zonei în care sunt amplasate, prin degradarea treptată a vieții sociale din cadrul acesteia.

„Dacă te-ai uitat la orice eveniment sportiv la TV, ai fost cu siguranță asaltat de reclamele la jocuri de noroc. Sălile de jocuri de noroc sunt însă răspândite și fizic: sunt amplasate în cele mai aglomerate locuri din orașe, lângă primării, lângă biserici. Este inacceptabil ca autoritățile locale să nu aibă niciun cuvânt de spus asupra acestui fenomen, care riscă să distrugă vieți”, afirmă deputatul Victor Ilie.

Noul proiect depus vine în completarea demersurilor USR pentru interzicerea sălilor de jocuri de noroc lângă școli și interzicerea publicității stradale la jocurile de noroc.

În România, există peste 11.000 de agenții de pariuri sportive și 73.000 de aparate mecanice, ceea ce înseamnă patru aparate la mia de locuitori.