Fostul lider PNL, Ludovic Orban, și alți deputați au inițiat un proiect legislativ pentru instituirea Zilei Naționale a Marinarului Salvator pe 14 iunie.

Deputatul Ludovic Orban, alături de alți opt membri din partidul său, Forța Dreptei, și un deputat din partidul AUR, au depus o propunere legislativă privind instituirea zilei de 14 iunie ca Ziua Națională a Marinarului Salvator. Scopul acestei inițiative este de a celebra și recunoaște eforturile și sacrificiile marinarilor salvatori din România, care și-au dedicat viața salvării de vieți omenești și a bunurilor din mare. 

Inițiatorii consideră că o astfel de zi națională ar arăta "respectul și recunoștința față de munca depusă de acești eroi, precum și importanța marinarilor salvatori în societatea românească".

Potrivit proiectului de lege, în ziua propusă ar urma să fie organizate diverse evenimente și ceremonii științifice, educative, culturale și artistice, prin care publicul conștientizează și comemorează rolul esențial pe care îl joacă marinarul salvator în societate.

Printre argumentele aduse în favoarea acestei legi, inițiatorii susțin că marinarul salvator nu este recunoscut suficient pentru munca sa și că o astfel de zi națională ar putea să atragă atenția asupra necesității de a-i sprijini și proteja în activitatea lor.

"Numai cine a călătorit pe vreme rea și furtună își poate da seama ce înseamnă furia mării și puterea valurilor ei și cât de însemnată este tragedia incidentelor maritime", a fost precizat în expunerea de motive a inițiativei.

Proiectul de lege a fost depus în Senat.