Președintele Klaus Iohannis a promulgat luni proiectul de lege care interzice vânzarea către minori a băuturilor energizante.

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat pe 20 februarie, cu 238 de voturi "pentru", un vot "împotrivă" și 12 abțineri, proiectul de lege.

Inițiativa, depusă anul trecut de șeful interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, prevede  modificarea și completarea Legii nr.61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, republicată.

Astfel, deputați au decis: constituie contravenție săvârșirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni, comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit, inclusiv prin automate comerciale, a băuturilor energizante către minori de către unitățile autorizate să comercializeze băuturi energizante; băuturi energizante sunt băuturile care conțin combinații variate de carbohidrați vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanțe, precum: cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona și alți compuși cu efect de stimulare a sistemului nervos central.

Amenzile sunt de până la 30.000 de lei pentru operatorii economici care încalcă prevederile legii.

În cazul repetării contravențiilor se dispune, de asemenea, măsura suspendării activității localului public pe o perioadă cuprinsă între 10 și 30 de zile.