Proiectul de angajare a răspunderii Guvernului pentru alegerea primarilor în două tururi a ajuns luni dimineață la Parlament.

Guvernul susține în motivarea asumării răspunderii că "modificarea condițiilor pentru alegerea primarilor prin organizarea unui singur tur de scrutin – fiind anulată astfel condiția obținerii majorității de 50% plus 1 din voturi, cu mai puțin de 1 an de zile înaintea alegerilor locale – a generat în societate un profund val de nemulțumire, după scrutinele din 2012 și 2016".

Executivul mai arată că solicitarea revenirii la alegerea primarilor în două tururi a venit nu doar din partea partidelor politice, ci și a societății civile, "făcând obiectul revendicărilor enunțate în manifestațiile de stradă din ultimii ani de zile".

De asemenea, Parlamentul este acuzat că a refuzat să adopte proiectele de legi în acest sens "în mod sistematic, prin utilizare unor tertipuri procedurale, prin tergiversarea deciziei finale".

"Evidențiem faptul că reintroducerea condiției majorității minim necesare în alegerea primarilor stimulează pluripartidismul politic, un deziderat fundamental avut în vedere odată cu redactarea actualei Constituții. Spre deosebire, sistemul majoritar din care lipsește condiția majorității minim necesare favorizează sistemele politice dominate de două partide/structuri politice și cultivă polarizarea dezbaterii politice în societate, inhibând astfel diversitatea de opinii", se mai arată în expunere de motive.

Potrivit modificărilor propuse, al doilea tur de scrutin pentru alegerile locale ar urma să aibă loc la două săptămâni de la organizarea primului tur, fiind declarat ales primar candidatul care a întrunit majoritatea de jumătate plus unu din voturile valabil exprimate.

O altă modificare propune ca "persoanele care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală cu mai puțin de 90 de zile înaintea datei scrutinului își vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care au avut reședința sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile. În acest caz, cetățenii vor vota pe lista suplimentară".

+++

Președintele Klaus Iohannis a anunțat vineri că sprijină total Guvernul în asumarea răspunderii pentru alegerea primarilor în două tururi și va cere chiar el Parlamentului să se întrunească într-o sesiune extraordinară.

"Este o alegere foarte potrivită pe care a făcut-o Guvernul și îi sprijin total în acest demers. Este, după părerea mea, calea corectă de alegere a unui primar în două tururi, în așa fel încât cel puțin jumătate plus unu din alegătorii din comunitate să aleagă persoana care să fie primar. (...) Îi încurajez să meargă mai departe și pot să vă spun că în foarte puțin timp documentul va fi trimis la Parlament și eu voi cere Parlamentului să se întrunească într-o sesiune extraordinară pentru a discuta această nou lege", a declarat Iohannis, la Cotroceni.