Președintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri proiectul pentru stabilirea unor măsuri de punere în aplicare a Acordului dintre Guvernul României și Guvernul SUA privind intensificarea cooperării în prevenirea și combaterea infracțiunilor grave.

Proiectul, inițiat de Guvern și trecut de Parlament, vizează crearea, la nivel național, a mecanismelor necesare pentru realizarea unui schimb de informații cu Departamentul pentru Securitate Internă al Statelor Unite ale Americii, prin intermediul unei platforme informatice dezvoltate și administrate de Ministerul Afacerilor Interne.

Astfel, se urmărește crearea unui flux de lucru automatizat în ceea ce privește colaborarea cu Departamentul pentru Securitate Internă, care să permită punctului/ punctelor național/naționale de contact desemnat/desemnate de partea americană și de către partea română căutarea automatizată a datelor de referință dactiloscopice în sistemul AFIS național prin platforma informatică, precum și în sistemele de identificare similare ale părții americane, cât și transmiterea, după caz, a datelor personale și a informațiilor suplimentare, în cazul unei concordanțe. 

În acest sens, Inspectoratul General al Poliției Române, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și a Inspectoratul General pentru Imigrări sunt desemnate puncte naționale de contact pentru efectuarea interogărilor automatizate în scopul prevenirii, descoperirii și combaterii infracțiunilor grave în privința colaborării cu Departamentul pentru Securitate Internă.

Proiectul de lege creează posibilitatea ca mecanismul și condițiile de realizare a schimbului de informații pentru furnizarea de date cu caracter personal și alte informații suplimentare în legătură cu datele de referință să fie stabilite prin aranjamente de punere în aplicare încheiate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne și Serviciul Român de Informații cu punctul/punctele național/naționale de contact desemnat/desemnate de partea americană.

De asemenea, sunt incluse prevederi cuprinzătoare în ceea ce privește protecția prelucrării datelor cu caracter personal. În vederea creării fluxului de lucru automatizat în ceea ce privește schimbul de date cu Departamentul pentru Securitate Internă, este necesară modificarea Legii nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, a OUG nr. 55/2007 privind înființarea Oficiului Român pentru Imigrări prin reorganizarea Autorității pentru străini și a Oficiului Național pentru Refugiați, precum și modificarea și completarea unor acte normative.

Legea privind modificarea și completarea Legii nr. 158/2019 vizează un acord semnat la 5 octombrie 2015 la Washington D.C..