Deputații din Comisia pentru drepturile omului au adoptat, marți, cu majoritate de voturi, un raport favorabil pentru proiectul de lege care vizează garantarea dreptului la întreruperea de sarcină.

Acesta vizează garantarea accesului la procedură în minim un spital de stat din fiecare județ, direcționarea pacientelor către spitale și medici care efectuează procedura, obligarea medicilor care efectuează în sistemul privat procedurile de întrerupere de a le efectua și în spitalele de stat și are prevederi pentru o platformă de educare și corectă informare în domeniul contracepției și al planning-ului familial.

Proiectul de lege inițiat de deputații REPER Oana Cambera, Andrei Lupu și Simina Tulbure a fost respins de Senat în mai 2023.

Deputata Oana Cambera a adus în discuție argumente consistente în timpul dezbaterilor extinse, care arată că accesul la procedurile de întrerupere a sarcinii este deseori împiedicat.

Argumentele sunt consolidate atât de cercetările efectuate de ONG-uri, cât și pe petițiile formulate de peste 10.000 de femei care descriu situații în care sunt refuzate în cadrul spitalelor de stat și redirecționate către spitale private ori multiple cazuri în care nu au găsit niciun spital de stat din județul în care locuiesc care să efectueze procedura. 

"Femeile din România nu vor să se întoarcă în anii comunismului! Este alegerea fiecărei femei dacă optează sau nu pentru o procedură de avort, iar statul trebuie, în primul rând, să respecte această alegere și, precum în cazul oricărui alt drept personal, să îi creeze instrumente de exercitare, fără să fie împiedicat sau restricționat. Acesta este subiectul principal al proiectului de lege prin care REPER se asigură ca pacientele să aibă acces la aceste servicii medicale, în siguranță", a declarat Cambera, după raportul de adoptare.

Proiectul prevede totodată decontarea serviciilor pentru femeile vulnerabile fără venituri, minore și femei care au raportat un abuz sexual. 

„Ne dorim să reducem rata de refuz a întreruperilor de sarcină la cerere în spitalele de stat, având în vedere și discrepanța semnificativă de costuri. Fără o asemenea prevedere, femeile vulnerabile, cu venituri mici, nu își pot permite procedura medicală în sistemul privat și li se interzice, indirect, dreptul la avort. Respectăm dreptul la conștiință și religie a cadrelor medicale însă acesta trebuie să coexiste cu garantarea accesului la această procedură medicală și respectarea drepturilor sexuale și reproductive ale femeilor din România”,  a spus Oana Cambera, deputată și candidată REPER la alegerile europarlamentare.

Suntem totodată conștienți de grava lipsă de educare și informare în ceea ce privește o multitudine de probleme ce țin de sănătatea reproductivă a femeilor, fapt pentru care am propus o platformă de sănătate publică pentru femei, aceasta fiind o măsură pe care ne dorim să creăm și mecanisme de finanțare la nivel european”, a continuat ea.

Cu toate că deputații din partidul REPER au reușit să convingă majoritatea să voteze în favoarea raportului de adoptare, au existat și voturi împotriva și abțineri din partea PNL și din partea formațiunii Forța Dreptei, condusă de Ludovic Orban.

O rezoluție care solicită înscrierea dreptului la avort în Cartea drepturilor fundamentale și adoptarea unor măsuri pentru a garanta femeilor dreptul de a alege a fost votată în Parlamentul European pe data de 3 aprilie. Deși juridic nu are un caracter obligatoriu, aceasta reprezintă o recomandare importantă pentru asigurarea accesului femeilor din statele membre la avort.

Poziționarea României în ceea ce privește dreptul la întrerupere la sarcină a femeilor a fost expusă în Parlamentul European prin europarlamentarul PMP Traian Băsescu.