Proiectul de lege privind combaterea și prevenirea spălării banilor a fost adoptat de Parlament în a doua rundă de vot, după PSD a contestat rezultatul din prima rundă, când nu a fost întrunit numărul necesar de voturi favorabile.

Inițial, proiectul a fost respins cu 163 de voturi "pentru", pentru adoptare fiind necesare 165 de voturi. Supus la vot a doua oară, proiectul a fost adoptat cu 170 de voturi.

Prim-vicepreședintele PNL, Raluca Turcan, acuză o dictatură a majorității și anunță că liberalii vor ataca legea la ccr. 

"Dictatura PSD-ALDE nu are limită! După ce proiectul de lege privind spălarea banilor a picat la vot în Camera Deputaților, coaliția PSD-ALDE a reluat votul și a trecut proiectul care paralizează societatea civilă din România.ONG-urile care ajutau bolnavi, oameni vulnerabili din punct de vedere social – victime ale violenței în familie, persoane abuzate, oameni afectați de sărăcia severă – sunt asimilate societăților comerciale și vor fi nevoite să raporteze date pe care nu le pot gestiona. În loc să ajute oamenii aflați în dificultate, ONG-urile vor completa declarații și vor da cu subsemnatul la Oficiul pentru Prevenirea și Spălarea Banilor.Majoritatea lui Dragnea lasă zeci de mii de beneficiari ai acestor asociații în suferință, boală și sărăcie. Există o excepție! ONG-urile aparținând minorităților naționale vor fi scutite de aceste obligații. Acesta este trocul prin care Dragnea ține la perfuzie majoritatea parlamentară. PNL va ataca la CCR această lege", a declarat Turcan.


La rândul său, președintele USR, Dan Barna, spune că reluarea votului este abuzivă.

"Vot, după vot, până când iese rezultatul pe care îl vrea PSD. USR a ieșit din sală după ce PSD a reluat în mod abuziv votul pe legea pentru transpunerea directivei europene privind spălarea banilor pentru că prima dată nu a strâns suficiente voturi pentru. USR a votat împotriva acestei legi pentru că PSD încearcă să transforme societatea civilă într-un furnizor de date și informații pentru statul român.Vom contesta legea la CCR și vom ataca inclusiv chestiunea de procedură a acestui abuz groaznic. Nu vom închide ochii în fața dictaturii lui Dragnea! Astăzi votul Parlamentului a fost ignorat de un singur om care continuă să transforme România într-un târg de ilegalități", a explicat acesta.


Proiectul a fost respins inițial, iar deputatul UDMR Marton Arpad a spus în plenul Camerei Deputaților că, dacă nu se elimină din text obligația ca ONG-urile să raporteze toți beneficiarii ajutoarelor pe care le dau, UDMR nu va vota proiectul de lege. Același motiv a fost invocat și de PNL.

Inițiativa spune că noțiunea de „beneficiar real include în cazul asociațiilor și fundațiilor „persoanele fizice sau, în cazul în care acestea nu au fost identificate, categoria de persoane fizice în al căror interes principal asociația sau fundația a fost înființată sau funcționează”.

De asemenea, a fost introdusă excepția de la obligativitatea raportării beneficiarilor reali pentru organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale, membre ale Consiliului Minorităților Naționale, amendament dorit de UDMR.

Inițiativa mai prevede că președintele României, membrii Guvernului, parlamentarii, conducerile partidelor și judecătorii CCR reprezintă o categorie intitulată „persoane expuse public”.

Proiectul legislativ spune că reprezintă „entități raportoare” instituțiile de credit și cele financiare, instituțiile financiare, administratorii de fonduri de pensii private, furnizorii de servicii de jocuri de noroc, auditorii, experții contabili, persoanele care acordă consultanță fiscală, notarii, avocații, executorii judecătorești, agenții imobiliari, fundațiile și asociațiile, precum și „alte entități care comercializează bunuri sau prestează servicii, în măsura în care efectuează tranzacții în numerar a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 10.000 euro, indiferent dacă tranzacția se execută printr-o singură operațiune sau prin mai multe operațiuni ce par a avea o legătură între ele”.

Aceste entități raportoare sunt obligate să transmită Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) „un raport pentru activitate suspectă” dacă acestea „cunosc, suspectează sau au motive rezonabile să suspecteze că: bunurile provin din săvârșirea de infracțiuni sau au legătură cu finanțarea terorismului; sau persoana sau împuternicitul/reprezentantul/mandatarul acesteia nu sunt cine pretind a fi”.

România este în procedură de infringement pentru că nu a transpus în legislație normele UE în materie de combatere a spălării banilor. Potrivit Comisiei Europene, cea de-a patra directivă europeană privind combaterea spălării banilor trebuie implementată în legislația națională până pe 26 iunie 2017.