Proiectul legii pensiilor a fost adoptat luni de Camera Deputaților, după ce fusese votat săptămâna trecută de Senat.

După vot, premierul Marcel Ciolacu a declarat că pensiile se vor mări în 2024 de două ori, o dată la 1 ianuarie cu 13,8 și prin recalculare de la 1 septembrie.

Întrebat de unda va lua cele 25 de miliarde lei necesare creșterii pensiilor, Ciolacu a spus că este ferm convins că va fi găsită suma, atunci când se va face bugetul pe anul viitor.

++++

Deputații Comisiei pentru muncă se vor reuni în ședință luni, 20 noiembrie, de la ora 11:00, relatează Agerpres.

Termenul de depunere a amendamentelor este 17 noiembrie, iar termenul de depunere a raportului este data de 20 noiembrie, acesta urmând să fie dezbătut și în ședința de plen.

Senatul a adoptat marțea trecută  proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii, conform căruia pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după o nouă formulă.

Conform proiectului Guvernului, de la 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 pensiile se majorează în urma recalculării după noua formulă.

Dreptul la pensie se obține după minim 15 ani de contribuții, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, șomajul, deportarea, prizonieratul sau detenția politică).

Totodată, urmează să se egalizeze treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei și bărbați la 65 de ani.

Legea pensiilor a fost votată de Senat. Puterea a „sufocat" dezbaterile

Mai mult pe EurActiv »