Proiectul liderului PNL și al secretarului general al partidului, Nicolae Ciucă și Lucian Bode, privind modificarea Codului Penal a fost adoptat miercuri de deputați. Pe 2 mai, același proiect a fost respins de Senat.

Inițiativa, depusă în februarie, vizează modificarea a 11 articole din Codul Penal, iar cei doi au propus, în majoritatea cazurilor, creșterea limitelor de pedeapsă cu o treime.

Acum, proiectul a primit 177 de voturi "pentru", 76 "contra" și o abținere.

Proiectul a stârnit controverse, iar pe 28 martie PSD a transmis că nu votează actuala formă a inițiativei, pentru că înăsprește pedepsele pentru participanții la proteste publice.

PSD susținea că, în forma actuală, proiectul de lege intrat marți în dezbatere la Senat este de natură să intimideze organizarea și participarea la demonstrații sau mitinguri de protest, ceea ce afectează însăși fundamentul democrației, iar libertatea de exprimare și libertatea întrunirilor sunt garantate de Constituția României și nu pot fi îngrădite în niciun fel.

Comisia Juridică din Senat a modificat art. 371 din Codul Penal prin care cei doi lideri PNL voiau doar pedeapsa cu închisoarea. În forma propusă de cei doi, închisoarea era cuprinsă între 1 an și 5 ani.

Când a fost inițiat proiectul, 50 de ONG-uri și grupuri de cetățeni au transmis o scrisoare deschisă adresată senatorilor prin care le cer să respingă creșterea pedepselor pentru unele fapte care duc la tulburarea ordinii și liniștii publice, în special în contextul unor adunări publice.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 în sensul instituirii unei noi situații în care legitima apărare este prezumată, precum și al agravării răspunderii pentru unele infracțiuni contra persoanei și contra patrimoniului, pentru infracțiunile de ultraj, ultraj judiciar și tulburare a ordinii și liniștii publice, potrivit Agerpres.

Potrivit unui amendament aparținând liberalului Lucian Bode, "participarea la o încăierare se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă".

Un alt amendament propus de același deputat prevede că "fapta persoanei care, în public, prin amenințări sau atingeri grave aduse demnității persoanelor, tulbură ordinea și liniștea publică se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă". Amendamentul modifică astfel articolul conform căruia "fapta persoanei care, în public, prin violențe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin amenințări sau atingeri grave aduse demnității persoanelor, tulbură ordinea și liniștea publică se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă".

De asemenea, fapta persoanei care, în public, prin violențe comise împotriva persoanelor sau bunurilor, tulbură ordinea și liniștea publică se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani. Dacă această faptă este comisă de o persoană care are asupra sa o armă de foc, un obiect, un dispozitiv, o substanță sau un animal ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.

Conform unui alt amendament, faptele prevăzute la articolul care se referă la ultraj comise asupra unui polițist sau militar, precum și asupra personalului silvic învestit cu exercițiul autorității publice, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuții, se sancționează cu pedeapsa privativă de libertate prevăzută de lege pentru acea infracțiune, ale cărei limite se majorează cu jumătate.

Amenințarea, lovirea sau alte violențe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul, săvârșite împotriva unui judecător sau procuror aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, se sancționează cu pedeapsa privativă de libertate prevăzută de lege pentru acea infracțiune, ale cărei limite speciale se majorează cu jumătate - prevede un alt amendament propus de Lucian Bode.

Limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime atunci când au loc acte de lovire sau orice acte de violență sau fapte prin care se produc leziuni traumatice. În prezent, lovirea sau orice acte de violență cauzatoare de suferințe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, iar fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă. În cazul faptelor săvârșite în aceste condiții acțiunea penală poate fi pusă în mișcare și din oficiu, prevede un alt amendament.

Se mai majorează cu o treime limitele speciale ale pedepsei atunci când faptele prevăzute în art. 193 din Codul penal, referitoare la lovire sau acte de violență, au vreuna dintre următoarele consecințe: o infirmitate; leziuni traumatice sau afectarea sănătății unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale; un prejudiciu estetic grav și permanent; avortul; punerea în primejdie a vieții persoanei.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a scris după votul pe Facebook faptul că "avem o responsabilitate majoră față de cetățenii acestei țări, iar înăsprirea punctuală a unor pedepse are rol descurajator pentru cei care săvârșesc infracțiuni".

El a adăugat că scopul reglementărilor este de a proteja viața și de a avea un spațiu public sigur pentru copiii și familii, în care să acordăm protecție persoanelor vulnerabile, în fața faptelor antisociale cu violență.

"În niciun caz nu este o lege împotriva celor care respectă regulile democratice ale exprimării publice pașnice, ci va oferi cadrul necesar pentru întărirea autorității statului, care să sancționeze mai dur acele infracțiuni, mai ales în forma lor agravantă, care aduc atingere integrității fizice a persoanelor. A fost creată multă emoție în jurul acestui proiect, dar în urma dezbaterilor parlamentare, am ajuns la o variantă echilibrată, cu puternic rol preventiv și de descurajare. Cei care nesocotesc legea și o fac uzând de violență fizică sau profitând de capacitatea limitată de reacție a victimei, trebuie să răspundă pe măsură și să fie sancționați mai dur!", a conchis acesta.