Comisia de buget-finanțe a Camerei Deputaților a adoptat marți un raport favorabil asupra unei inițiative PNL de reducere a cotei TVA de la 19% la 16% și a cotei de TVA pentru alimente de la 9% la 5%, începând cu 1 ianuarie 2020.

Proiectul de lege a fost inițiat de mai mulți liberali în perioada în care la guvernare se afla Coaliția PSD-ALDE. Atunci, puterea a refuzat să introducă pe ordinea de zi acest proiect.

Acum, raportul favorabil a fost adoptat cu majoritatea voturilor din partea PSD. Doar deputatul PNL Dan Vîlceanu și deputata USR Cosette Chichirău au votat împotrivă.

În expunerea de motive, inițiatorii susțin că "măsurile vor avea un impact macroeconomic important asupra ofertei interne, în condițiile în care producătorii autohtoni de alimente vor deveni mai competitivi prin prețurile finale practicate pe piața locală".

Inițiativa liberalilor a fost adoptată tacit de Senat, urmând ca miercuri să primească votul final al Camerei Deputaților, după care va merge la promulgare către președinte.